Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine De ce fumatul social este mai periculos decât ai crede. Dr. Beatrice Mahler: "O singură ţigară aduce cu ea foarte multă distrugere"

De ce fumatul social este mai periculos decât ai crede. Dr. Beatrice Mahler: "O singură ţigară aduce cu ea foarte multă distrugere"

Specialiștii sunt de părere că tot mai mulți oameni aleg să fumeze atunci când ies în oraș, cu prietenii, la petreceri și chiar la serviciu.

De ce fumatul social este mai periculos decât ai crede. Dr. Beatrice Mahler: "O singură ţigară aduce cu ea foarte multă distrugere"
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    19 Mar 2024   •   10:26

Un nou obicei se implementează în viața noastră fumatul social. Specialiștii sunt de părere că tot mai mulți oameni aleg să fumeze atunci când ies în oraș, cu prietenii, la petreceri și chiar la serviciu.

Cu toate acestea, mai puțin nu înseamnă mai bine, întrucât chiar și dacă fumăm o singură țigară pe zi, plămânii, vasele de sânge și celulele sunt afectate. 

"Este prima etapă la care tinerii se duc atunci când cochetează cu ideea de a deveni fumători pentru că componenta socială, componenta de apartenență la grup deschide de cele mai multe ori această adicție către tutun", a spus Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumofitiziologie "Marius Nasta".
 
În situații sociale sau la locul de muncă, fumatul poate fi perceput și ca o modalitate de a face față stresului sau de a gestiona interacțiunile sociale. Oamenii pot apela la fumat ca la o modalitate de a se simți mai relaxați.
 
"Fumatul social este cel pe care îl auzim la foarte multe persoane descris fiind ca „eu nu fumez mult, fumez doar când mă întâlnesc cu prietenii, fumez doar la peterceri, fumez doar când nu am ce să fac sau fumez doar pentru că mi se pare interesant gestul de a fuma sau că nu am ce să fac cu mâinile în anumite situații” – sunt motive pe care o persoană și le găsește pentru a-și produce acea secundă de plăcere care aduce cu ea foarte multă distrugere", a mai atras atenţia medicul.

Chiar și consumul redus de țigări, cum ar fi fumatul de la una până la patru țigări pe zi, poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar și alte probleme de sănătate asociate cu fumatul.
 
"Plămânul nostru este obișnuit să respire aer curat, orice altă particulă este nocivă. În momentul în care ajung la nivelul plămânului sau trec de nivelul plămânului și ajung în sânge, vor produce leziuni specifice inflamatorii, iar organismul reacționează la inflamație printr-o reacție extrem de serioasă. O cicatrice foarte mare, foarte dură are șanse în timp să se transforme într-un țesut de la care să plece o celulă canceroasă sau un cancer.", a mai spus managerul.
 
Conform celor mai recente statistici, în România fumatul omoară 33.000 de persoane pe an. Peste 70% dintre aceștia mor între 35 și 69 de ani. Este posibil ca persoanele care adoptă fumatul social să aibă un risc mai mare de intoxicare, mai ales dacă nu sunt obișnuite să fumeze regulat și nu își cunosc bine limitele.

×
Subiecte în articol: Numai de bine fumat
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close