Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Premieră europeană în medicina de urgență la Oradea | Aplicaţia care arată în timp real starea şi evoluţia pacienţilor

Premieră europeană în medicina de urgență la Oradea | Aplicaţia care arată în timp real starea şi evoluţia pacienţilor

Familiile pacienților UPU primesc, în timp real, informații despre starea acestora prin intermediul unei aplicații instalate pe telefon.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2024   •   17:38

Aparținători.ro este aplicația prin care aceștia pot afla amănunte despre investigațiile efectuate, tratamente, nivelul de durere resimțit de pacient sau numele medicului curant, dar și durata investigațiilor.

Aplicația a fost realizată de grup de trei tineri IT-iști orădeni care au muncit la ea de mai bine de un an. Au venit zi de zi în mijlocul doctorilor pentru a putea înțelege mecanismele și funcțiile digitale ce ar reduce timpii de comunicare atât între cadrele medicale cât și între acestea și aparținători.

"Avem trei telefoane. Primul telefon este al asistentului de triaj, cel care vede prima dată cazul, pacientul, apoi este medicul curant, iar acolo, la ultimul telefon, o să vedeți efectiv ce va vedea un aparținător.

Fișa aceasta este scoasă pentru acest pacient, iar apoi asistentul de triaj tot ce trebuie să facă este să vină și să scaneze codul QR", spune Alex Oancea, unul din IT-iştii care au dezvoltat aplicaţia.

"Marea provocare a fost să înțelegem cum merge în UPU şi să fie cat mai eficienți şi să înțelgem foarte bine ce au nevoie aparținătorii, spune Mihai Petruţiu, IT-ist

Explicațiile sunt făcute într-o terminologie accesibilă, prin intermediul unor pictograme prietenoase, iar cei care folosesc aplicația sunt mai liniștiți.

Familie pacient: "Foarte bună ideea. Ştim şi noi ce se întâmplă şi suntem mai liniștiți"

"Mi se pare foarte utilă pentru că timpul aparținătorului sau al meu ca membru al familiei face să fie mai lung pentru cei care așteaptă și cel puțin de afară avem sentimentul că nu se întâmplă nimic, că durează prea mult, că ce se întâmplă. Însă aici datele pe care le găsim în aplicație ne arată în ce proceduri s-au făcut, ce tratament", spune o femeie.

"Foarte bună ideea. Aş vedea fiecare pas ce se întâmplă înăuntru și aș fi mult mai liniștită", mai spune o femeie.

Aplicația mai are o componentă importantă pentru medicii asistenți și, mai exact, urmărirea fluxului pacienților în cadrul UPU-SMURD.

"Este o axă a timpului pe care noi inserăm evenimente, nu inserăm date medicale, doar evenimente. Medicul și asistentul văd când se face computer tomografia, când se iau analize de laborator, când se face consult cardiologic pe o axă a timpului. Inclusiv se vede, de exemplu, evoluția durerii. Cei care au pus bazele acestui sistem în mod gratuit, speră ca acesta să fie extins la nivelul întregii țări, pentru că problema comunicării medicilor cu pacienții este una acută în fiecare unitate de primiri urgențe din România.

În plus, specialiștii în IT au în vedere inclusiv utilizare inteligenței artificiale, pentru ca pe viitor, aplicația să permită și estimarea timpului pentru finalizare a cazului, dar și să fie extinsă inclusiv în spital.

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close