Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Deputatul Florin Roman, dezvăluiri în premieră despre scandalul Roşia Montană: "A fost un șantaj politic"

Deputatul Florin Roman, dezvăluiri în premieră despre scandalul Roşia Montană: "A fost un șantaj politic"

Florin Roman, deputat de Alba şi fost jurnalist, a făcut dezvăluiri despre scandalul Roşia Montană, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Feb 2024   •   22:28

"S-a discutat de o linie roșie. Eu am numit-o la momentul respectiv un șantaj politic din partea lui Dacian Cioloș asupra lui Ludovic Orban", a declarat Florin Roman, luni seară, la Antena 3 CNN.

"Din punctul meu de vedere a fost un șantaj politic, pentru că vorbim de momentul 04/11/2019 când s-a instalat Guvernul Orban 1, un guvern minoritar. La momentul respectiv, că e important să ne aducem aminte, PSD-ul a boicotat ședința de învestitură și practic Guvernul Orban 1 nu putea fi instalat fără voturile USR-ului și domnului Cioloș. La momentul respectiv au fost și declarații publice, dar au fost și discuții în interior și noi știam foarte clar că la momentul respectiv atât domnul Cioloș cât și partenerii domniei sale au impus ca linie roșie includerea acestui proiect. Au impus ca linie roșie includerea în programul de guvernare a Guvernului Orban 1 aceste obligații ca Guvernul să transmită solicitarea de înscriere", a declarat Florin Roman.

Potrivit lui, "la pagina 55, în programul de guvernare a guvernului Orban 1, la partea de cultură, punctul 10", apare pregătirea dosarelor pentru înscrierea unora dintre cele mai valoroase bunuri culturale imateriale în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității şi reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.

"E un document pe care oricine îl caută îl găsește, e public ș.a.m.d. Așa a fost la momentul respectiv. A fost, vă repet, unii au zis linie politică, eu am simțit-o la momentul respectiv ca fiind un om apropiat de deciziile din Partidul Național Liberal, ca o chestiune de șantaj politic".

Florin Roman a opinat că Cioloş a avut un interes politic.

"Dacă cineva are curiozitatea să meargă la ora actuală la Roșia Montană...eu trec de două ori pe lună pe la Roșia Montană. Deci singurele lucruri care s-au schimbat în Roșia Montană sunt trei. Unu - că se reabilitează fațadele unor clădiri și toată lumea știe că cei care fac treaba asta sunt apropiați din zona domnului Cioloș, pentru că sunt puține firme care pot face reabilitare pentru așa ceva si mai mult de atât și-au băgat în programul de guvernare, atenție, în următorul program de guvernare n-au mai vrut doar Roșia Montană în UNESCO. Au mai spus un lucru - continuarea finanțării restaurării obiectivelor din lista monumentelor istorice (...).Toate firmele, așa vorbesc localnicii și toată lumea vorbește așa în zonă, toate aceste firme sunt apropiate de fostul prim-ministru Dacian Cioloș și au legătură cu acea zonă la care se face referire. (...)

A scăzut populația cu 800 de locuitori, asta a fost. Şi acolo este singurul primar din România care are nevoie de doi ani de un aviz de la Ministerul Culturii să facă ce face orice alt primar în România, adică o lucrare de apă sau de drum. E singurul primar care așteaptă doi ani de zile după includerea în patrimoniul UNESCO".

Social-democraţii afirmă că fostul premier Dacian Ciolos se face vinovat de subminarea economiei naţionale şi "situaţia critică" în care se află România în litigiul cu firma care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Montană.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de PSD, "românii riscă să plătească prejudicii de miliarde, din cauza deciziilor lui Cioloş, Orban şi USR".

"PSD afirmă categoric că fostul premier Dacian Cioloş este principalul vinovat pentru situaţia critică în care se află România în litigiul cu firma care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Montană. Cetăţenii români trebuie să ştie acest lucru! Indiferent de decizia pe care o va comunica instanţa internaţională până la 10 februarie 2024, este evident că atunci când a aprobat depunerea cererii de includere în patrimoniul universal UNESCO a perimetrului de la Roşia Montană, Dacian Cioloş a ştiut că va afecta interesele României în litigiul deja deschis cu deţinătorul dreptului de exploatare", se arată în comunicat.

Social-democraţii susţin că Cioloş "a ştiut foarte bine" că prin acea decizie a încălcat un angajament asumat de statul român şi că toţi contribuabilii din România ar putea fi obligaţi să plătească daune uriaşe, cu un impact negativ uriaş asupra economiei naţionale.

"Sub acest aspect, Dacian Cioloş se face vinovat de subminarea economiei naţionale şi se descalifică definitiv pentru orice funcţie de demnitate publică. Cioloş nu mai poate cere votul cetăţenilor pe care i-ar putea condamna, prin deciziile sale, la plata unor prejudicii uriaşe! La fel de vinovat este şi premierul Orban care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluţionarea litigiului. De asemenea, o mare parte din răspundere revine USR care s-a lansat în politică pe acest subiect, iar ulterior, prin miniştrii săi din Guvernul Cîţu, s-a opus cu vehemenţă retragerii dosarului de la UNESCO, deşi ministrul Finanţelor de atunci a atras atenţia că România riscă să plătească daune uriaşe cuprinse între 0,5 şi 3,5 miliarde de dolari", afirmă social-democraţii.

Potrivit acestora, "aceiaşi protagonişti sunt responsabili şi pentru achiziţiile supradimensionate de vaccinuri COVID", în urma cărora României i se cere să plătească un prejudiciu de 1 miliard de euro.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana Florin Roman dezvaluiri
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close