Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Suma fabuloasă cerută României în scandalul Roşia Montană! Încă două cereri de la Gabriel Resources. Avem dovada!

Suma fabuloasă cerută României în scandalul Roşia Montană! Încă două cereri de la Gabriel Resources. Avem dovada!

Miliarde de dolari cere Gabriel Resources despăgubiri pentru blocarea proiectului minier de la Roșia Montană. Suma exactă a fost dezvăluită la Sinteza Zilei.

de Georgiana Adam    |    12 Feb 2024   •   21:43

În emisiunea Sinteza Zilei, de luni seara, au fost publicate documente care arată suma exactă cerută de Gabriel Resources statului român drept despăgubiri, pentru blocarea proiectului de la Roșia Montană.

Gabriel Resources cere statului român despăgubiri de 6,6 miliarde de dolari la tribunalul de la Washington. Dacă cererea principală va fi respinsă, compania a mai depus revendicări alternative: una de 5,6 miliarde de dolari și alta de 3,3 miliarde de dolari.

6,6 miliarde de dolari este echivalentul a 30 de miliarde de lei.

”Suma de 2% din PIB-ul României în 2023 este de 10 ori mai mare decât estimează statul că ar datora. Suma reprezintă prejudiciul estimat de Gabriel Resources, la care s-ar adăuga dobânzile. Valoarea finală va fi stabilită de tribunalul de arbitraj”, a declarat Mihai Gâdea, luni seara.

România este dată în judecată pentru că nu și-a respectat contractul în cazul exploatării de aur de la Roșia Montană.

”Totul a fost premeditat, totul s-a știut din timp. Nu ar trebui să ne mire decizia de la Washington”, mai spune realizatorul TV.

Acesta a prezentat două dosare în care se arată care este adevărul din spatele scandalului.

”Un raport secret îi punea la curent pe premierii României despre importanța acestui subiect, cu ceea ce urmează să se întâmple, care au fost angajamentele și interesele țării noastre pe termen mediu, scurt și lung. Au fost guverne ale României care au luat decizii împotriva țării noastre”, a mai precizat Mihai Gâdea.

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close