Antena 3 CNN Externe Diaspora Un șofer român de TIR a dezvăluit ce salariu are după șapte ani de muncă peste hotare: ”Al 14-lea salariu se ia în luna iunie”

Un șofer român de TIR a dezvăluit ce salariu are după șapte ani de muncă peste hotare: ”Al 14-lea salariu se ia în luna iunie”

George, un român care lucrează ca șofer de TIR în Italia, a mărturisit ce salariu are după șapte ani de muncă peste hotare.

Un șofer român de TIR a dezvăluit ce salariu are după șapte ani de muncă peste hotare: ”Al 14-lea salariu se ia în luna iunie”
Sursa foto: GettyImages
de Roxana Mihăiescu    |    13 Mar 2024   •   22:33

În urmă cu 7 ani, George a ales să plece la muncă în Italia.

Deși lucrurile au mers bine la început, situația a devenit incertă în urma unor evenimente, care au afectat serios economia Italiei: pandemia și războiul din Ucraina. 

Inflația a crescut, iar traiul e mai dificil pe zi ce trece. George este șofer de TIR și mărturisește că viața lui și a familiei sale s-a schimbat semnificativ în tot acest timp.

”Nu pot să spun că e grea, dar un pic mai diferită față de acum 7 ani, pentru că acum 7 ani economia Italiei era altfel. Acum, după pandemia de Covid-19 au început și războaiele, că sunt două (Ucraina – Rusia și războiul din Orientul Mijlociu dintre Israel – Hamas și grupările afiliate teroriștilor din Liban și Yemen).

Prețurile la mâncare s-au dublat. S-a scumpit enorm. De exemplu, dacă un coș de cumpărături, acum 7 ani îl umpleai cu 100 de euro, adică să-ți ajungă pentru o săptămână și ceva…acum dai peste 150 -170 de euro pe aceleași produse și aceeași cantitate”, povestește George pentru stiridiaspora.ro.

Ce salariu are un șofer de TIR în Italia

George mărturisește că salariile în Italia au rămas pe loc, iar în prezent, el încasează 2.300 de euro pe lună ca șofer de TIR. 

”Când am venit eu, motorina era 1,35 euro/litru. Acum a ajuns undeva la 1,85 euro/litru. Era un trai mai bun în timpul ăla. Acum, nu putem spune că nu putem să trăim, dar e mai costisitor în acest moment. 

Salariile au rămas pe loc… E o mică diferență, dar este aproape nesemnificativ. De exemplu, în 2017 când am venit aveam un salariu de 2.000 – 2.100 de euro lunar, iar acum suntem la 2.200 -2.300 de euro. Când se spune de salariu, de exemplu, eu spun 2.300 media, dar separat mai sunt al 13 sau al 14-lea salariu.

Al 14-lea salariu se ia în luna iunie… e un salariu în plus cum ar veni… iar al 13-lea salariu e în luna decembrie. Mai este și concediul plătit, dar mare diferență nu e… pentru că toate s-au scumpit”, povestește românul, potrivit sursei citate.

×
Subiecte în articol: sofer de tir Italia roman italia salariu
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close