Antena 3 CNN Externe A murit Gina Lollobrigida, una dintre cele mari actrițe ale cinematografului italian. Avea 95 de ani

A murit Gina Lollobrigida, una dintre cele mari actrițe ale cinematografului italian. Avea 95 de ani

Gina Lollobrigida, una dintre cele mai cunoscute și iubite actrițe din Italia, a încetat din viață la vârsta de 95 de ani.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Ian 2023   •   14:02

Actrița a decedat luni, 16 ianuarie, într-o clinică din Roma.

Gina Lollobrigida și-a început cariera cinematografică în anii '50 și și-a încheiat-o la orizontul anilor '90.

Născută la data de 4 iulie 1927, era printre ultimii actori mari internaționali în viață din Epoca de Aur a cinematografiei de la Hollywood.

A cunoscut succesul de box-office cu producția Pane, amore e fantasia (1953), pentru care a primit o nominalizare la premiile BAFTA.

A jucat în  Wayward Wife (1953) și în Woman of Rome (1954), turnate în Italia, dar a colaborat și cu industria franceză de film la producții precum Fanfan la Tulipe (1952), Les Belles de nuit (1952) și Le Grand Jeu (1954).

Primul ei film în limba engleză care a devenit cunoscut pe plan internațional a fost Beat the Devil (1953), regizat de John Huston, în care i-a fost parteneră lui Humphrey Bogart.

În producția italo-americană Crossed Swords (1954) a jucat alături de Errol Flynn.

Apariția sa în "Cea mai frumoasă femeie din lume" (Beautiful But Dangerous, 1955) i-a adus primul premiu David di Donatello pentru cea mai bună actriță.

Gina Lollobrigida, interpretare cu voce proprie în rolul unei soprane italiene

În acest film, Lollobrigida a interpretat-o pe soprana italiană Lina Cavalieri, cântând cu voce proprie câteva arii din Tosca.

A mai jucat în The Law (1959), alături de Yves Montand și Marcello Mastroianni și în Never So Few (1959), alături de Frank Sinatra.

A avut un rol principal în comedia romantică Come September (1961), alături de Rock Hudson, Sandra Dee și Bobby Darin, reușind să câștige Globul de Aur pentru interpretare.

De asemenea, a fost protagonistă, alături de Sean Connery în thriller-ul Woman of Straw (1964), și, din nou, alături de Rock Hudson în Strange Bedfellows (1965). A jucat cu Alec Guinness în Hotel Paradiso (1966).

În anii 1970, cariera sa în cinematografie a încetinit.

A mai jucat în King, Queen, Knave (1972), cu David Niven, și în alte câteva producții care nu s-au bucurat de succes.

În 1973, a fost membru al juriului celui de-al 8-lea Festival Internațional de Film de la Moscova.

Gina Lollobrigida, interviu în exclusivitate cu Fidel Castro

Pe măsură ce cariera sa cinematografică a intrat într-o cadență mai lentă, Lollobrigida și-a edificat o a doua carieră, ca foto-jurnalist.

În anii 1970, ea a obținut a reușit să obțină un interviu exclusiv cu liderul comunist cubanez Fidel Castro.

Lollobrigida i-a fotografiat, printre alții, pe Paul Newman, Salvador Dali, Henry Kissinger, David Cassidy, Audrey Hepburn și Ella Fitzgerald

În 1999, a candidat fără succes la alegerile pentru Parlamentul European în numele partidului condus de Romano Prodi.

În 2020, ea a susținut public punctul de vedere al Papei Francisc cu privire la drepturile comunității LGBTQ.

Ajunsă la 95 de ani, a canditat, tot fără succes, pentru un loc în Senat la alegerile generale din Italia, de anul trecut, pe listele alianței eurosceptice Italia Suverană și Populară.

×
Subiecte în articol: Gina Lollobrigida
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close