Antena 3 CNN Externe Un judecător ucis de mafia italiană, la un pas de a deveni sfânt după ce a fost beatificat de Papa Francisc: ”Un martir al justiției și credinței”

Un judecător ucis de mafia italiană, la un pas de a deveni sfânt după ce a fost beatificat de Papa Francisc: ”Un martir al justiției și credinței”

Judecătorul italian Angelo Rosario Livatino, ucis de mafia siciliană în 1990, considerat de Papa Francisc „un martir al justiției și credinței”, a fost beatificat duminică, 9 mai, în Catedrala Agrigento din Sicilia.

Un judecător ucis de mafia italiană, la un pas de a deveni sfânt după ce a fost beatificat de Papa Francisc: ”Un martir al justiției și credinței”
Sursa foto: Vatican News
de Adelina Miron    |    10 Mai 2021   •   10:42

O cămașă pătată cu sângele său uscat din ziua crimei a fost venerată la Liturghie într-un relicvar transparent.

Beatificarea este al treilea dintre cei patru pași în cadrul procesului de canonizare (trecere a unei persoane decedate în rândul sfinților).  

„În serviciul său pentru comunitate ca judecător drept, el nu și-a permis niciodată să fie corupt. S-a străduit să judece, nu să condamne, ci să răscumpere ”, a spus Papa Francisc de la fereastra Palatului Apostolic.

„El și-a pus întotdeauna munca sub protecția lui Dumnezeu. Pentru aceasta a devenit martor al Evangheliei până la moartea sa eroică. Fie ca exemplul său să fie pentru toată lumea, în special pentru magistrați, un stimulent pentru a fi apărători loiali ai legii și ai libertății ”, a mai spus cardinalul.

Angelo Rosario Livatino a fost ucis în 1990 de mafia din Sicilia, la vârsta de 37 de ani. Judecătorul conducea fără escortă către tribunalul Agrigento când o altă mașină a lovit vehiculul său, care a deraiat de pe șosea. Livatino a reușit să iasă din mașina prăbușită pe un câmp, dar a fost împușcat în spate și apoi ucis cu mai multe focuri de armă.

Livatino a lucrat ca procuror în Sicilia, ocupându-se de activitatea criminală a mafiei de-a lungul anilor 1980. El s-a confruntat cu ceea ce italienii au numit mai târziu „Tangentopoli”, sistemul corupt de mită și recompense mafiote date pentru contracte de lucrări publice, potrivit The Catholic Telegraph.

Astăzi, o placă pe autostradă marchează locul în care Livatino a fost ucis, pe care scrie „Martir al dreptății”. Pe 21 decembrie 2020, Papa Francisc i-a oferit acest titlu când l-a recunoscut pe judecător ca fiind un martir ucis „în ură față de credință”.

Livatino este înmormântat în capela cimitirului Canicattì, un oraș cu aproximativ 35.000 de oameni și locul său  natal.





 

×
Subiecte în articol: Papa Francisc ucis judecator
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close