Antena 3 CNN Externe Mărturia româncei prinsă în iadul din Shanghai, blocată în casă: "Să stai de 16 zile între patru pereţi, nu e uşor!"

Mărturia româncei prinsă în iadul din Shanghai, blocată în casă: "Să stai de 16 zile între patru pereţi, nu e uşor!"

Gabriela Mogoş, profesor universitar în Shanghai, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre situaţia oamenilor carantinaţi. "Da, sunt oameni care cedează nervos. Şi eu am colegi care stau în lockdown, de atâta amar de timp", a spus femeia aflată în cel mai mare oraș din China.

Mărturia româncei prinsă în iadul din Shanghai, blocată în casă: "Să stai de 16 zile între patru pereţi, nu e uşor!"
Sursa foto: Zuma Press / MARK LENT | Hepta
de Iulia Gorgorin    |    18 Apr 2022   •   14:40

China anunţă primii trei morţi din cauza COVID-19, în Shanghai, oraş aflat în cea de-a patra săptămână de carantină.

Sunt primele decese după ce întregul oraş a fost închis la sfârşitul lunii trecute.

Potrivit autorităţilor locale, este vorba despre trei persoane în vârstă care sufereau şi de alte boli.

Shanghaiul este afectat de cea mai virală contagiune de la debutul pandemiei. În fiecare zi sunt anunţate zeci de mii de noi cazuri.

În Shanghai locuiesc în jur de 25 de milioane de oameni.

Imaginile cu oamenii care urlă de foame de la fereastră sunt înfiorătoare

Gabriela Mogoş, profesor universitar în Shanghai, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre situaţia oamenilor carantinaţi în Shanghai, oraș aflat sub cel mai strict lockdown.

"În Shanghai sunt la această ora 350.000 de infectaţi, iar persoanele care au decedat au avut peste 70 de ani. Aşa spun ziarele aici, aşa vă spun şi eu.

Gabriela Mogoş: "Da, într-adevăr, autorităţile au închis total oraşul de mai bine de 16 zile"

Iniţial ei nu s-au gândit la tot ce înseamnă să pui în lockdown un oraş de  25 de milioane, ei au nevoie de mâncare, de multe alte lucruri. Au reacţionat bine într-un sfârşit, dar oamenii sunt sătui de situaţia asta, nimeni nu este fericit să stea între patru pereţi, aşa cum stau acum, de atâta amar de timp.

Ce ştiu eu este că autorităţile locale se gândesc foarte bine să deschidă anumite companii foarte importante pentru economie. Ştiţi că Shannghaiul este unul dintre cele mai importante centre economice, companii de autoturisme şi de echipamente medicale. Din ce ştiu eu, o sumedenie de firme de companii externe s-au arătat foarte nemulţumite de situaţia asta, punându-le business-ul în pericol. 

Ei au întrerupt la un moment dat comunicarea cu alte oraşe, bineînţeles în ideea de a avea zero COVID, aşa cum este şi sloganul, dar ideea este că au căutat voluntari, şi sunt foarte mulţi voluntari care distribuie alimente şi tot ce trebuie celor care sunt în carantină în acest moment. Nu este voie să se circule pe stradă, pentru că este lockdown, stai acasă între patru pereţi, până când nu se mai răspândeşte virusul. 

Da, sunt oameni care cedează nervos. Şi eu am colegi care stau în lockdown, de atâta amar de timp. Fiecare cum poate reacţiona, reacţionează. Probabil că şi imaginile astea sunt cu impact emoţional. 

Gabriela Mogoş: "Să stai de 16 zile între patru pereţi, nu e uşor"

Eu sunt bine. Pe noi ne testează din 24 în 24 de ore. Da, avem libertate de mişcare oriunde vrem, doar să nu ieşim din oraş, adică din district. Eu locuiesc la 60 de kilometri de Shanghai, dar nu înseamnă că aici nu sunt cazuri. Şi la noi, când este un singur caz de închide toată zona. Nu putem să mergem la serviciu, urmăm cursurile online. Nu se ştie până când, dar probabil că până la sfârşitul semestrului tot online vom fi. Asta e. Studenţii nu au voie să revină şi nici colegii mei. Totul e online.

Putem să ieşim la magazin. Eu am fost la medicul de familie să îi solicit o reţetă. Am fost la un market, m-am mai plimbat pe stradă, că amorţeşti stând în casă. A fost vremea frumoasă. Condiţia este, oriunde te duci, masca pe figură şi trebuie să ai codul verde. Sunt două aplicaţii: una locală, pe district şi una naţională care monitorizează toate mişările tale. Mă refer aici la călătorii. Şi alea două trebuie să fie verzi, altfel nu poţi merge niciunde. Şi temperatura, mai mică de 37,3", a spus Gabriela Mogoş, în exclusivitate la Antena 3.

 

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close