Antena 3 CNN Externe Orașul din Europa unde vor fi interzise mașinile pe benzină și motorină

Orașul din Europa unde vor fi interzise mașinile pe benzină și motorină

Un oraș turistic din Europa va introduce o zonă ecologică de clasă trei. Asta înseamnă că mașinile pe benzină și motorină nu vor mai avea voie să circule.

Orașul din Europa unde vor fi interzise mașinile pe benzină și motorină
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    10 Oct 2023   •   15:44

Stockholm va interzice mașinile cu motoare pe benzină și motorină în anumite părți cheie ale centrului orașului începând din 2025, în încercarea de a îmbunătăți calitatea aerului și de a reduce zgomotul provocat de trafic, a declarat viceprimarul pentru transport al capitalei suedeze, marți.

Planul introduce o zonă ecologică în 20 de blocuri din centrul orașului Stockholm, acoperind străzi de cumpărături de lux și unele dintre cele mai scumpe proprietăți de birouri din Suedia.

Partidul Verde, parte a coaliției de stânga și orientată spre protecția mediului din Consiliul Municipal al Stockholmului, speră că acest lucru va accelera procesul de înlocuire a mașinilor cu motoare cu ardere internă cu cele electrice.

"În prezent, aerul din Stockholm provoacă afecțiuni pulmonare la sugari și decese premature la persoanele în vârstă. Este o situație complet inacceptabilă", a declarat viceprimarul pentru Transport al Partidului Verde, Lars Stromgren, într-un comunicat, potrivit DCNews.

Ce este zona ecologică de clasă trei

O așa-numită zonă ecologică de clasă trei permite în principal mașinilor complet electrice să circule. Se fac excepții pentru vehiculele mai mari, unde vehiculele hibride plug-in vor fi permise conform reglementărilor.

Unele vehicule sunt exceptate de la regulă, inclusiv ambulanțele și mașinile de poliție, precum și mașinile în cazul în care șoferul sau un pasager are o dizabilitate documentată.

Planul este de a extinde zona ecologică ulterior introducerii inițiale, a declarat Partidul Verde.

Companiile din sectorul transporturilor au declarat că planul merge prea departe și că orașul ar trebui să se concentreze în schimb pe investiții mai mari în puncte de încărcare electrică pentru a stimula schimbarea voluntară.

"Din 2010, am redus emisiile cu 34%. Dar Partidul Verde și colegii lor din orașul Stockholm sunt acum prea grăbiți", a declarat Confederația Suedeză a Companiilor de Transport într-un comunicat, conform Reuters.

×
Subiecte în articol: oras Europa masini benzina motorina
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close