Antena 3 CNN Externe Saudiţii, acuzaţi că sponsorizează musulmanii extremişti din Balcani

Saudiţii, acuzaţi că sponsorizează musulmanii extremişti din Balcani

Saudiţii, acuzaţi că sponsorizează musulmanii extremişti din Balcani
Sursa foto: islam fundamentalist
29 Mar 2010   •   03:43

Arabia Saudită foloseşte sute de milioane de euro pentru grupurile islamiste din Balcani, din care unele promovează ura contra Occidentului şi recrutează luptători pentru jjihadul din Afganistan.
Potrivit oficialilor din Macedonia, fundamentalismul islamic ameninţă să destabilizeze Balcanii. Fracţinile Wahhabi şi Salafi finanţate de organizaţiile saudite se ciocnesc cu comunităţile musulmane moderate, scrie The Times.
Fundamentaliştii au finanţat construcţia a zeci de moschee şi centre dar au oferit şi venituri de până la 250 de euro pe lună unor credincioşi. Ei trebuie nu numai să poarte barbă, dar şi să convingă soţiile să poarte niqab, voalul de faţă, obicei practic necunoscut pentru tradiţia islamică liberală din Balcani.
Surse guvernamentale din Macedonia susţin că monitorizează circa 50 de voluntari Al-Qaeda recrutaţi pentru Afganistan.
Documente clasificate arată, de asemenea, că oficialii macedoneni anchetează unele fundaţii islamice, unele din Arabia Saudită, care sunt active în Balcani şi care sunt suspectate că au promovat extremismul şi au spălat bani.

?Sute de milioane au fost turnate în Macedonia în ultimul deceniu şi majoritatea vine din Arabia Saudită,? arăta un oficial. ?Principalul export al saudiţilor pare a fi ideologia, nu petrolul.?


Sulejman Rexhepi, liderul comunităţii islamice din Macedonia, amintea că unele moschee au fost preluate cu puterea de grupurile radicale. Patru din centrul Skopje nu mai sunt sub controlul autorităţilor islamice oficiale. Noii imami susţin că au fost instalaţi ?spontan? de popor.

Agenţiile din Macedonia avertizează că UE şi America au eşuat în a recunoaşte problema crescândă a extremismului islamic din Balcani.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Arabia Saudita spalare de bani macedonia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close