Antena 3 CNN Externe Situație incredibilă în Statele Unite. Rezultatul alegerilor prezidențiale, răsturnat de votul popular?

Situație incredibilă în Statele Unite. Rezultatul alegerilor prezidențiale, răsturnat de votul popular?

Situație incredibilă în Statele Unite. Rezultatul alegerilor prezidențiale, răsturnat de votul popular?
Sursa foto: Foto: Agerpres / AP
01 Dec 2016   •   17:10

Donald Trump este președintele ales al Statelor Unite, dar procesul nu s-a terminat, din punct de vedere legal. Hillary Clinton a pierdut competiția pentru Casa Albă, dar, conform cifrelor citate de publicația Independent, a câștigat votul popular și cu o diferență considerabilă.

Mai exact, Hillary Clinton are, în acest moment, 2,63 milioane de voturi în plus față de Trump și diferența crește în continuare.

Totuși, sistemul electoral american este diferit de cel cunoscut.  

Fiecărui stat american îi este alocat un număr de voturi, proporţional cu populaţia, iar aceste voturi îi revin candidatului care a câştigat votul popular. Astfel a ajuns Donald Trump să câştige 306 electori, iar Hillary Clinton doar 232, deşi a câştigat votul popular naţional la o diferenţă foarte mare.

Pe 19 decembrie va avea loc votul decisiv al electorilor, iar unii liberali americani speră într-o premieră istorică – întoarcerea votului. Ar trebui ca minimum 38 de electori ai lui Trump să “trădeze”.

Și există chiar și o petiție inițiată în acest sens. E adevărat, o astfel de răsturnare de rezultat nu avut loc niciodată în istoria Statelor Unite, dar petiția a fost semnată de 4,6 milioane de oameni.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close