Antena 3 CNN Externe SUA și Rusia au discutat la Istanbul | Turcia a găzduit o întâlnire anterioară, finalizată cu schimbul de deținuți Viktor Bout - Brittney Griner

SUA și Rusia au discutat la Istanbul | Turcia a găzduit o întâlnire anterioară, finalizată cu schimbul de deținuți Viktor Bout - Brittney Griner

Diplomați din Rusia și Statele Unite s-au întâlnit, vineri, la Istanbul, pentru discuții asupra unor "probleme tehnice" în relațiile bilaterale.

SUA și Rusia au discutat la Istanbul | Turcia a găzduit o întâlnire anterioară, finalizată cu schimbul de deținuți Viktor Bout - Brittney Griner
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    09 Dec 2022   •   15:08

Informația este difuzată de agențiile de presă ruse, care îl citează pe ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov.

Pe agenda discuțiilor s-ar afla "chestiuni dificile", între care vizele, nivelul personalului diplomatic și activitatea instituțiilor și agențiilor din străinătate ale părților, precizează TASS, citată de Reuters.

Potrivit ministrului Riabkov, discuțiile sunt între șefii de departamente din Ministerul rus de Externe și din Departamentul de Stat american, altfel spus, o reprezentare la nivel relativ scăzut.

Riabkov a spus că este vorba de "o întâlnire tehnică" și nu ar trebui privită ca un semn că părțile ar fi pregătite să reia discuțiile asupra unor "chestiuni majore".

Ambasada rusă din Washington și cea americană de la Moscova și-au văzut diminuat semnificativ numărul de diplomați în ultimii ani, ca urmare a expulzărilor și contramăsurilor în urma cărora numeroși membri ai misiunilor au fost trimiși acasă.

Șefii spionilor din Rusia și SUA au discutat în noiembrie la Ankara

Reuters reamintește că șeful spionilor ruși, Serghei Narîșkin, și directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) din SUA, William Burns, au discutat la Ankara în data de 14 noiembrie, în întâlnirea ruso-americană la cel mai înalt nivel de la invazia Rusiei în Ucraina.

Presa internațională a relatat la momentul respectiv că Burns i-a transmis lui Narîșkin avertismentul SUA privind consecințele unui eventual atac nuclear al Rusiei în Ucraina.

De asemenea, cu aceeași ocazie s-ar fi discutat și schimbul de deținuți SUA - Rusia, finalizat joi, 8 decembrie, cu eliberarea traficantui de arme Viktor Bout de către Statele Unite și cu repatrierea baschetbalistei Brittney Griner de către autoritățile de la Moscova.

La finele lunii noiembrie, Rusia s-a retras dintr-o întâlnire planificată cu SUA la Cairo pe tema reluării inspecțiilor arsenalului nuclear în cadrul noului Tratat START, notează Reuters.

×
Subiecte în articol: Rusia SUA Istanbul Viktor Bout Brittney Griner
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close