Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Schimbul anului între SUA şi Rusia: traficantul de arme Viktor Bout, supranumit "Negustorul morţii", eliberat contra baschetbalistei Brittney Griner

Schimbul anului între SUA şi Rusia: traficantul de arme Viktor Bout, supranumit "Negustorul morţii", eliberat contra baschetbalistei Brittney Griner

Administrația Joe Biden a dat o lovitură politică și de imagine, anunțând că o aduce acasă, în SUA, pe baschetbalista Brittney Griner, condamnată în Rusia la nouă ani de închisoare.

Schimbul anului între SUA şi Rusia: traficantul de arme Viktor Bout, supranumit "Negustorul morţii", eliberat contra baschetbalistei Brittney Griner
Sursa foto: hepta / Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2022   •   19:18

Griner, pentru a cărei eliberare s-au purtat negocieri secrete vreme de luni de zile, fusese încarcerată prin decizie definitivă, după ce a fost condamnată pentru contrabandă cu droguri la capătul a ceea ce autoritățile americane au numit "un proces nedrept".

În schimbul ei, SUA l-au cedat pe Viktor Bout, celebru traficant de arme și - conform mai multor surse neoficiale - fost ofițer de informații rus.

Supranumit "Negustorul morții", Bout a inspirat chiar și un film produs la Hollywood.

Capturat Thailanda în 2008, judecat și condamnat în SUA pentru conspirație în vederea uciderii de cetățeni americani, trafic de arme și sprijin acordat unei organizații teroriste, acest bărbat în vârstă de 55 de ani și-a petrecut ultimii 10 ani într-un penitenciar din Statele Unite.

"Viktor Bout s-a reunit cu membrii familiei sale, la fel cum a făcut Brittney Griner cu membrii familiei ei. Rusia nu a renunțat niciodată la el în cei cincisprezece ani de încarcerare pe motive greșite, la fel cum Statele Unite nu au renunțat niciodată la doamna Griner.

Sper că acesta este doar primul dintre multele acorduri rezonabile dintre SUA și Rusia care vor duce la relații mai bune și la o lume mai sigură", a declarat Steve Zissou, avocatul lui Bout în SUA.

Soția baschetbalistei eliberate, mesaj de recunoștință pentru Administrația Biden

Potrivit presei internaționale, șeful CIA s-a întâlnit cu omologul său rus la Ankara în urmă cu o lună, în vederea schimbului Bout - Griner.

Conform unor surse citate de postul de televiziune CBS News și de cotidianul Le Monde, schimbul a avut loc în Emiratele Arabe Unite, în baza unui acord semnat în urmă cu câteva zile.

Este, deocamdată, neclară soarta unui alt american încarcerat în Rusia, Paul Whelan.

"SUA și-au dorit ca, odată cu Brittney Griner, să fie eliberat și Paul Whelan, fost membru al Corpului Infanteriei Marine americane și director al unei companii de securitate, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia. Rușii nu au negociat însă și eliberarea lui Whelan, aflat în detenție de peste patru ani și pe care îl consideră spion.

El a declarat pentru CNN că este foarte dezamăgit că Administrația Biden nu a făcut mai mult pentru a obține eliberarea sa.

Whelan a crezut că urma să fie eliberat și el în urma negocierilor.

Actuala administrație americană precizează că va continua să facă demersuri pentru aducerea acasă a lui Whelan. În mod clar, el este foarte frustrat, spre deosebire de Brittney Griner și familia sa care, în mod evident, sunt foarte fericiți", a transmis Natasha Bertrand, corespondent CNN, la News Hour With CNN.

Cherelle, soția lui Brittney Griner, a fost invitată la Casa Albă, unde a vorbit despre perioada în care a fost separată de partenera sa.

"În ultimele 9 luni, ați fost cu toții martori ai unuia dintre cele mai negre momente ale vieții mele. Astăzi, mă aflu aici copleșită de emoții. Însă cel mai important sentiment acum este o recunoștință sinceră pentru președintele Biden și întreaga sa administrație", a spus ea. 

×
Subiecte în articol: Viktor Bout Brittney Griner
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close