Antena 3 CNN Life Știinţă Şarpele-robot, invenţia care ar putea salva vieţile a mii de oameni

Şarpele-robot, invenţia care ar putea salva vieţile a mii de oameni

Şarpele-robot, invenţia care ar putea salva vieţile a mii de oameni
Sursa foto: Foto: www.businessweek.com
17 Iun 2013   •   08:04

Un robot în formă de şarpe ar putea salva mii de vieţi într-un viitor nu foarte îndepărtat. Fie că este vorba de intervenţii chirurgicale sau de operaţiuni de căutare şi salvare a oamenilor prinşi sub dărâmături, echipajele de intervenţie vor avea acces la informaţii vitale în situaţii de urgenţă.

Howie Choset şi-a petrecut ultimii 20 de ani în laborator pentru a proiecta roboţi-şarpe, maşinării ce se mişcă întocmai şerpilor din natură. Aceştia ar putea deveni, în curând, un instrument esenţial atât în domeniul medical, cât şi în operaţiunile de căutare şi de salvare. Prin intermediul camerelor şi senzorilor operatorul poate avea acces la date vitale pentru salvatori în situaţii critice.

Varianta mult mai mică a acestui robot-şarpe poate realiza operaţii care, acum, sunt imposibile, chiar şi cu cea mai performantă tehnologie disponibilă pe piaţă la acest moment.

Varianta chirurgicală a robotului este la un pas de a fi comercializată, iar versiunea de căutare şi salvare nu este departe de a ajunge pe piaţă.


×
Subiecte în articol: robot interventie chirurgicala
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close