Antena 3 CNN International News Europa discută despre a 6 rundă de sancțiuni, inclusiv asupra energiei rusești, a declarat un oficial. Îngrijorări pentru securitatea Europei

Europa discută despre a 6 rundă de sancțiuni, inclusiv asupra energiei rusești, a declarat un oficial. Îngrijorări pentru securitatea Europei

Europa discută despre o a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv măsuri cu un impact asupra pieței energetice a Rusiei, a declarat vineri un oficial de rang înalt al Comisiei Europene și ministrul de finanțe al Lituaniei. Ambii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la securitatea continentului și la acțiunile viitoare ale lui Putin, dacă învinge Ucraina.

Europa discută despre a 6 rundă de sancțiuni, inclusiv asupra energiei rusești, a declarat un oficial. Îngrijorări pentru securitatea Europei
Sursa foto: Twitter/ Ralph Tarraf
de Cerasela Stafie    |    23 Apr 2022   •   17:51

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că una dintre problemele luate în considerare se referă la un embargo petrolier. Au existat discuții despre ”sancțiuni inteligente”, care ar putea include mai degrabă tarife decât un embargo complet la început.

”Deci pot exista unele nuanțe, dar această lucrare este în desfășurare”, a spus Dombrovskis reporterilor din Washington, DC.

Într-un interviu separat pentru CNN din capitala SUA, ministrul de finanțe lituanian Gintarė Skaistė a spus că a discutat despre o posibilă următoare tranșă de sancțiuni cu secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo.

”Ne oferim întotdeauna să includem în sancțiuni sectorul energetic, în special petrolul”, precum și ”sancțiuni suplimentare pentru sectorul financiar al Rusiei”, a spus Skaistė.

Skaistė a spus că sancțiunile trebuie coordonate pentru ca acestea să aibă un impact: ”dacă nu vom cădea de acord asupra sancțiunilor împreună, Statele Unite și toți aliații occidentali, nu va funcționa”.

Dombrovskis a spus că ”din punct de vedere tehnic, aprobarea sancțiunilor poate fi vizualizată foarte rapid, poate fi făcută într-o zi sau două”.

”Întrebarea aici este, în principiu, că sancțiunile necesită unanimitate între statele membre, așa că acele discuții politice sunt în desfășurare în paralel, deci este important să ajungem la un acord politic unanim”, a spus el.

Skaistė a spus că este prea devreme pentru a spune când va fi un acord cu privire la următoarea rundă de sancțiuni. Ea a menționat că există atât un obiectiv pe termen mai scurt, cât și pe termen lung pentru sancțiuni: atragerea președintelui rus Vladimir Putin la masa negocierilor și slăbirea economiei Rusiei, astfel încât aceasta să nu-și poată consolida armata.

„Dacă nu vor exista posibilități de a-și întări armata, am dori să credem că nu va exista război în Europa”, a spus ea.

Skaistė a spus că se concentrează, de asemenea, să ajute guvernul Ucrainei să supraviețuiască pe termen mai scurt și, pe termen lung, cum să reconstruiască Ucraina mai eficient, lucru despre care consideră că ”ar trebui să fie strâns legat de procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană”.

Îngrijorări pentru securitatea Europei

Ambii oficiali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitoarele ținte ale lui Putin, dacă acesta nu este oprit în Ucraina. Skaistė a declarat pentru CNN că Rusia încearcă să-și impună influența asupra țărilor vecine, menționând că ”nu ar fi prima dată”.

”Propaganda rusă, anumite autorități, reprezentanți nu fac un secret că Rusia intenționează să meargă mai departe și, dacă nu îi oprim în Ucraina, vor invada alte țări vecine”, a spus Dombrovskis, numind acest lucru nu doar un atac asupra Ucrainei, ci și privind securitatea europeană în sens mai larg.

Întrebat dacă Europa ar răspunde cu aceeași unitate dacă Moldova ar fi atacată de Rusia, Dombrovskis a spus că trebuie să se concentreze asupra Ucrainei chiar acum, ”pentru că Putin va merge atât de departe cât îi vom lăsa să meargă”.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close