Antena 3 CNN International News Vladimir Kara-Murza, un proeminent opozant al lui Vladimir Putin, condamnat pentru trădare la Moscova | A fost arestat în urma unui interviu la CNN 

Vladimir Kara-Murza, un proeminent opozant al lui Vladimir Putin, condamnat pentru trădare la Moscova | A fost arestat în urma unui interviu la CNN 

Un proeminent opozant al lui Vladimir Putin a fost condamnat pentru trădare după ce a fost arestat în urma unui interviu la CNN.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Apr 2023   •   12:54

Vladimir Kara-Murza, un proeminent apărător rus al drepturilor omului și critic al Kremlinului, a primit o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, sentința fiind pronunțată, luni, de către un tribunal din Moscova.

În cazul lui Kara-Murza a fost aplicat un cumul de pedepse, pentru trădare și pentru culpe constituite în urma criticilor sale la adresa războiului din Ucraina.

"Pe baza rezultatelor procesului, Vladimir Vladimirovici Kara-Murza, prin cumul parțial de pedepse, este condamnat la o pedeapsă definitivă cu închisoarea pe o perioadă de 25 de ani, care va fi executată într-o colonie corecțională cu regim strict", se arată într-un comunicat al instanței, citat de CNN.

Condamnatul poate face apel, notează presa internațională. Avocatul lui Kara-Murza, Vadim Prohorov, a confirmat că va ataca sentința pronunțată luni.

Citește și: Cel mai important opozant politic al lui Vladimir Putin este otrăvit lent în închisoare, susțin apropiații săi

El  a afirmat, săptămâna trecută, în fața unui tribunal din Moscova: "Îmi mențin fiecare cuvânt pe care l-am spus. Nu numai că nu mă căiesc, ci sunt mândru!"

În vârstă de 41 de ani, Vladimir Kara-Murza a jucat un rol-cheie în demersul de a convinge guvernele occidentale să îi sancționeze pe oficialii ruși pentru corupție și pentru abuzurile în materia drepturilor omului.

El a fost încarcerat în aprilie anul trecut, la câteva ore după un interviu acordat CNN în care a criticat ceea ce el a numit "regimul de criminali" al președintelui Putin.

Înainte de a fi acuzat de trădare, în luna octombrie, Kara-Murza se confrunta deja cu două dosare penale, în care era acuzat de răspândirea de informații mincinoase despre armata rusă și de sprijinirea activităților unei organizații considerate indezirabile de către autorități.

Disidentul a supraviețuit unor tentative de otrăvire, atribuite Kremlinului și în urma cărora a rămas cu sechele.

El a fost etichetat drept "agent străin".

Sentința de 25 de ani de închisoare pronunțată luni a atras ample reacții de condamnare din partea SUA, a Marii Britanii, a Uniunii Europene și a organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului.

Foto: Vladimir Kara-Murza (în drepta cadrului), în timpul unei audieri la tribunalul din Moscova, martie 2023

×
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close