Antena 3 CNN Externe Cel mai important opozant politic al lui Vladimir Putin este otrăvit lent în închisoare, susțin apropiații săi

Cel mai important opozant politic al lui Vladimir Putin este otrăvit lent în închisoare, susțin apropiații săi

Opozantul politic Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare de peste doi ani, suferă de o afecțiune medicală neidentificată iar apropiații săi susțin că acesta ar fi otrăvit lent, cu concursul autorităților ruse.

Cel mai important opozant politic al lui Vladimir Putin este otrăvit lent în închisoare, susțin apropiații săi
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Apr 2023   •   17:43

"Avocatul său spune că o ambulanță a fost chemată în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru a-l consulta pe Navalnîi, după ce acesta a acuzat dureri acute de stomac.

Nimeni nu îl tratează și nici măcar nu i-au comunicat diagnosticul. Nu excludem posibilitatea ca în tot acest timp petrecut în închisoare să fi fost otrăvit, pentru că starea lui de sănătate se deteriorează încet, dar constant", a declarat o reprezentantă a disidentului rus, citată de presa internațională.

Ea a mai precizat că Navalnîi (foto) a mai suferit de dureri similare în luna ianuarie, după ce a fost tratat cu antibiotice împotriva unei viroze.

Avocatul politicianului în vârstă de 46 de ani a declarat că va cere un raport toxicologic și radiografic.

Citește și: Asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky: Rusia îi acuză pe cei mai importanți adversari ai lui Vladimir Putin

Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia, care a negat în trecut acuzațiile privind maltratarea lui Navalnîi, nu a comentat suspiciunile de otrăvire.

Prima otrăvire confirmată oficial în cazul lui Aleksei Navalnîi s-a petrecut în timpul unei călătorii efectuate de acesta în Siberia, în anul 2020.

Mai multe instituții medicale europene au identificat substanța drept Noviciok, un agent neurotoxic a cărui dezvoltare a început în anii '70,  în laboratoarele Uniunii Sovietice.

Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea politicianului.

După luni de tratament medical în Germania, Navalnîi, care avea obligația de a se prezenta periodic la poliția rusă, s-a întors la Moscova la începutul lui 2021, și a fost imediat arestat și încarcerat.

Condamnat inițial la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor eliberării condiționate, el a primit ulterior la încă nouă ani de detenție pentru delapidare prin fraudă, o culpă pe care Navalnîi și susținătorii săi au denunțat-o ca fiind motivată politic.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close