Antena 3 CNN International News Asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky: Rusia îi acuză pe cei mai importanți adversari ai lui Vladimir Putin

Asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky: Rusia îi acuză pe cei mai importanți adversari ai lui Vladimir Putin

Autoritățile de la Moscova susțin că în explozia care l-a ucis, duminică, pe bloggerul militar Vladlen Tatarsky au fost implicați agenți ai serviciilor speciale ucrainene și persoane având legături cu opoziția rusă.

Asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky: Rusia îi acuză pe cei mai importanți adversari ai lui Vladimir Putin
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    03 Apr 2023   •   14:37

"Actul terorist comis pe 2 aprilie la Sankt Petersburg împotriva cunoscutului jurnalist Vladlen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale din Ucraina, cu implicarea unor agenți din rândul persoanelor care colaborează cu așa-zisa Fundație Anticorupție al lui (Aleksei) Navalnîi, al cărei susținător activ este deținuta Darya Trepova", se spune într-o declarație publicată, luni, de Comitetul Național Antiterorism al Rusiei.

Mai devreme în cursul zilei, Ministerul rus de Interne a anunțat arestarea Daryei Trepova în legătură cu explozia care l-a ucis pe Tatarsky și a rănit alte cel puțin 32 de persoane.

La fel ca și în cazul Daria Dughina, oficialii de la Kiev au fost mai degrabă reținuți în reacții și, atunci când au făcut un comentariu, au catalogat atentatul în care a murit bloggerul rus drept o răfuială între diferite facțiuni apropiate de cercurile de putere de la Moscova.

"Păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan. Era o chestiune de timp până când terorismul să devină un instrument de luptă politică internă", a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Citește șiRușii au prins-o pe Darya Trepova, femeia care i-a dat statueta explozivă bloggerului militar Vladlen Tatarsky

Vladlen Tatarsky a fost unul dintre cei mai proeminenți bloggeri militari ultranaționaliști din Rusia, cunoscut pentru comentariile sale pro-război și pentru criticile ocazionale la adresa eșecurilor Moscovei pe frontul de luptă. 

Comentariile sale la adresa ucrainenilor au excelat în duritate și au subliniat faptul că, din punctul lui de vedere, nu trebuie făcută vreo distincție între țintele civile și militare.

Tatarsky s-a numărat printre participanții la ceremonia de la Kremlin care a marcat anexarea - ilegală, conform Dreptului Internațional - a patru regiuni ucrainene, anul trecut.

"Îi felicit pe toți care au așteptat până în acest moment. Îi vom învinge pe toți, îi vom ucide pe toți, vom jefui pe oricine avem nevoie să jefuim. Totul va fi așa cum ne place nouă", spunea el, în septembrie.

Organizațiile ruse acuzate de implicare în asasinarea lui Vladlen Tatarski reacționează

Ivan Jdanov, reprezentant al Fundației Anticorupție fondate de disidentul Aleksei Navalnîi - interzisă în Rusia - a respins acuzațiile potrivit cărora organizația sa ar fi fost implicată în explozia din Sankt Petersburg.

"Este o situație destul de idioată. Evident, nu suntem implicați în acest lucru", a spus Jdanov, adăugând că acuzația reprezintă încercare a autorităților ruse de a construi un temei de prelungire a detenției lui Navalnîi.

Reprezentantul Fundației Anticorupție a estimat că actualii conducători ai Rusiei au nevoie "nu doar de un inamic extern absolut sub forma Ucrainei, ci și de unul intern, sub forma echipei lui Navalnîi".

Soțul Daryei Trepova: "I s-a înscenat participarea, s-au folosit de ea"

Partidul Libertarienilor, o mică formațiune politică rusă, a negat, la rândul său, că ar avea legături cu Darya Trepova, suspecta reținută la Sankt Petersburg în cursul dimineții de luni.

Dmitri Rylov, soțul femeii reținute, este membru al partidului dar, potrivit formațiunii respective, "este plecat de mult timp în străinătate și nu are nimic de-a face cu presupusele acțiuni ale Daryei și nu a fost la curent cu acestea".

Într-un interviu pentru publicația The Insider, Rylov, care nu se află în Rusia, a susținut că soției sale i s-a "pregătit" rolul de suspect în acest caz.

"I s-a înscenat (participarea la atentat) și a fost folosită. Am contactat-o în cursul zilei de ieri, dar am pierdut legătura în urmă cu aproximativ patru până la cinci ore", a spus soțul Daryei Trepova la momentul interviului, conform CNN.

Colaj foto, de la stânga la dreapta: bloggerul Vldalen Tatarsky, asasinat duminică la Sankt Petersburg, Darya Trepova, suspecta reținută de autoritățile ruse, președintele Vladimir Putin și opozantul politic Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat în Rusia

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close