Antena 3 CNN Actualitate Cultură O româncă a refuzat să aplice şocuri electrice în "Jocul cu moartea", pe motiv că a trăit în comunism

O româncă a refuzat să aplice şocuri electrice în "Jocul cu moartea", pe motiv că a trăit în comunism

O româncă a refuzat să aplice şocuri electrice în "Jocul cu moartea", pe motiv că a trăit în comunism
Sursa foto: barbat
18 Mar 2010   •   13:40

O participantă de origine română la emisiunea ?Jocul cu moartea?, în care oamenii îşi pun adversarii pe scaunul electric şi îi electrocutează dacă nu răspund corect la întrebări, a refuzat să devină torţionar. Invocând experienţele pe care le-a trăit în timpul regimului comunist din România, femeia a refuzat să le aplice şocuri electrice colegilor de platou, relatează BBC News.

Emisiunea ?Jocul cu moartea? este considerată o dovadă a faptului că oamenii tind să asculte de o autoritate superioară, chiar dacă ceea ce li se cere este împotriva propriilor principii. Mai multe organizaţii franceze au încercat să interzică difuzarea concursului, dar specialiştii au considerat că emisiunea respectă regulile audiovizualului.

Realizatorii emisiunii au încercat să transpună în domeniul televiziunii experimentul efectuat de Stanley Milgram, la Universitatea Yale, în 1960, care a avut scopul de a descifra mecanismele prin care populaţia germană a fost atât de supusă faţă de doctrina nazistă.

Cei 80 de concurenţi credeau că participă la o emisiune-pilot pentru care li s-a oferit o sumă de 40 de euro. Ei au semnat contracte false ce stipulau că vor aplica şocuri electrice altor participanţi la emisiune.

Îndemnaţi de prezentatorul emisiunii şi de publicul prezent în studio cei mai mulţi dintre participanţi au respectat ordinele, chiar dacă bărbatul electrocutat ţipa şi îi ruga să înceteze. 82% dintre concurenţi au fost de acord să-şi electrocuteze rivalii, doar de dragul spectacolului.

Participanţii la emisiune nu ştiau că bărbatul care era legat de scaun era de fapt un actor şi că totul era un experiment.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, majoritatea oamenilor sunt condiţionaţi încă din copilărie să se spună şi numai cei răzvrătiţi pot refuza să supună ordinelor date de o figură autoritară.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: romanca emisiune Franta comunism tortionar
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close