Antena 3 CNN Life Motivul pentru care poveștile ne adormeau instant în copilărie. Explicația oamenilor de știință

Motivul pentru care poveștile ne adormeau instant în copilărie. Explicația oamenilor de știință

Poveștile joacă un rol important în lumea magică a copiilor, iar un studiu de specialitate explică legătura pe care acestea o au cu inducerea somnului.

Motivul pentru care poveștile ne adormeau instant în copilărie. Explicația oamenilor de știință
Sursa foto: Pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2023   •   11:10

Chiar dacă tehnologia câștigă tot mai mult teren în lumea copiilor, cei mici continuă să fie fascinați de poveștile citite sau spuse de părinți.

De multe ori, părinții rezervă această activitate pentru momentul în care cei mici se pregătesc pentru somn, existând și o explicație științifică în acest sens.

Astfel, apariția somnului în momentul în care ascultăm o poveste este influențată de mai mulți factori.

Poveștile, parte din rutină. Adesea, înainte de culcare, părinții le spun celor mici povești, fiind un semnal care anunță că a venit momentul pentru odihnă. Astfel, acest obicei îi ajută pe copii să se relaxeze și să adoarmă mult mai repede.

Citește și: Povestea lui Moș Nicolae. Originea tradiției cadourilor lăsate pe furiș 

Liniște și concentrare. Felul în care este citită povestea este foarte important, pentru că o voce caldă, lină și blândă îi ajută pe copii să pătrundă în lumea descrisă și să se concentreze asupra evenimentelor derulate. Este momentul în care cei mici se liniștesc și devin pregătiți pentru somn.

Moment de afecțiune. De multe ori, părinții sau bunicii sunt rugați de copii să le citească o poveste, fiind, de fapt, modul lor de a se bucura din plin de atenția familiei. Copiii au nevoie de afecțiunea părinților, iar o poveste spusă înainte de culcare se numără printre momentele lor preferate.

Stimularea imaginației. Copiii pătrund foarte ușor în universul povestit, obișnuind să creeze chiar ei lumi de basm. Această evadare în planul imaginar îi ajută, de asemenea, să se relaxeze, inducându-le acea stare de somn adânc.

Totodată, compania părinților și a bunicilor îi ajută foarte mult pe copii să se relaxeze și să adoarmă mai ușor, simțindu-se protejați și în siguranță, potrivit unui studiu de specialitate.

×
Subiecte în articol: povesti copii somn
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close