Antena 3 CNN Life Dimineața sau seara | Cel mai propice moment al zilei pentru a face sport

Dimineața sau seara | Cel mai propice moment al zilei pentru a face sport

Una dintre deciziile pe care trebuie să le iei atunci când mergi la sală este să știi când să mergi de fapt. Pentru multe persoane, găsirea momentului perfect pentru antrenament reprezintă o adevărată provocare, fiind nevoite să se împartă între mai multe activități.

Dimineața sau seara | Cel mai propice moment al zilei pentru a face sport
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Apr 2024   •   08:00

Deși sportul este extrem de important, fiecare dintre noi are o viață privată, un loc de muncă, o familie, persoane importante pentru care trebuie să își facă timp, prieteni, sarcini în gospodărie, drumuri obligatorii și, nu în ultimul rând, o nevoie imperioasă de timp pentru somn și relaxare.

Cel mai bun moment pentru antrenament este cel care funcționează cel mai bine pentru ține. La fel că orice rutină de exerciții, cea pe care o poți menține în mod constant va fi întotdeauna opțiunea ideală pentru ține.

Ce avantaje ai dacă faci sport dimineața?

  • Ai energie toată ziua

Exercițiile fizice stimulează eliberarea endorfinelor în creier. Endorfinele ne dau o stare bună și energie din belșug, ceea ce înseamnă că sportul practicat de dimineață anunță o zi reușită din acest punct de vedere. 

  • Slăbești mai repede

Unele studii științifice sugerează că, dacă ești la cura de slăbire, e mai bine să faci sport dimineața, deoarece te ajută să slăbești mai repede și, ulterior, te ajută să te menții la greutatea dorită.

  • Dormi mai bine

Studiile efectuate de cercatătorii de la Universitatea Appalachian din SUA au scos la iveală un fapt neașteptat: exercițiile fizice făcute dimineața, în jurul orei 7.00, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc somnul din timpul nopții.

Ce dezavantaje sunt dacă alegi să faci sport dimineața?

  • Trebuie să te trezești mai devreme

Dacă nu ești o persoană matinală, vă trebui să faci un efort pentru a te trezi dimineața cu 20-25 de minute mai devreme ca să faci sport. Prin urmare, dacă îți propui să faci sport dimineața, este posibil să îți vină să tragi chiulul de la antrenamente pentru că ți-e prea somn când pui alarma să sune atât de devreme.

  • Încălzirea durează mai mult

Întrucât mușchii și articulațiile sunt rigide dimineața, nefiind folosite pe timpul nopții, încălzirea vă dura mai mult dimineața. Potrivit specialiștilor, dimineața mușchii sunt mai rigizi cu 20% decât seara.

Ce avantaje ai dacă faci sport seara?

  • Te ajută să te detensionezi

După o zi grea la serviciu, anumite exerciții solicitante te vor ajuta să elimini tensiunea acumulată și să te detașezi. De altfel, studiile arată că sportul efectuat regulat, mai ales formele mai intense, reprezintă cel mai bun mod de a combate stresul. 

  • Te energizează

Atunci când te întorci de la serviciu, de multe ori te simți epuizat și nu mai ai energie să te joci cu copiii sau să faci treburi casnice. Dacă faci sport în a doua parte a zilei, vei avea apoi suficientă energie pentru a termina tot ce ai de făcut.

  • Poți petrece mai mult timp făcând sport

Nefiind condiționat de timp, cum ești dimineața, când te grăbești să ajungi la muncă, seara poți petrece mai mult timp făcând sport.

Ce dezavantaje ai dacă faci sport seara?

  • Îți poate tulbura somnul

Dacă faci sport seara, chiar înainte de culcare, e posibil să ai dificultăți la adormire ori un somn neliniștit din cauza hormonilor eliberați în timpul exercițiilor fizice. 

  • Poți fi tentat să renunți la sport

O invitație în oraș, oboseala acumulată pe parcursul zilei sau orice alt eveniment te pot distrage de la ceea ce ai de făcut, așa că seara sunt șanse mai mari să tragi chiulul de la a face mișcare.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close