Antena 3 CNN Life Zahăr sau îndulcitori? Medic: ”Nu exagerați, dacă nu vreți să o pățiți!”

Zahăr sau îndulcitori? Medic: ”Nu exagerați, dacă nu vreți să o pățiți!”

Sucuri cu zahăr sau îndulcitori? Este o alegere pe care o facem din ce în ce mai greu în ultima vreme.

Zahăr sau îndulcitori? Medic: ”Nu exagerați, dacă nu vreți să o pățiți!”
Sursa foto: Getty Images / Jose A. Bernat Bacete
de Laura Dinu    |    05 Apr 2024   •   16:00

Ne preocupă adesea silueta și kilogramele pe care le acumulăm din cauza stresului sau a modului de viață încărcat pe care îl avem. Și vrem cu orice chip să arătăm bine, în special din cauza faptului că vine vara, iar aspectul trebuie să fie unul plăcut. 

Motiv pentru care, de multe ori, tindem să alegem dulciuri sau sucuri ”light”, în speranța că nu vor avea efecte negative asupra siluetei noastre. Nimic mai greșit, spune medicul Mihaela Bilic, care susține că, de cele mai multe ori, produsele ”fără zahăr” conțin o mulțime de calorii.

”Toți agenții de îndulcire au același număr de calorii”

”Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, indiferent că folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave. Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior. 

La polul opus se află îndulcitori artificiali, de tipul aspartam și zaharină, care au zero calorii și o putere de îndulcire de 100 până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Taie pofta de dulce, nu modifica glicemia și sunt recomandați în diabet, cura de slăbire și Detox -ul de zahăr.

Mai există o gamă de îndulcitori numiți POLIOLI, care sunt alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică 2 cal/g în loc de 4 cal pentru zahăr. Din categoria polioli face parte xilitolul, sorbitolul și manitolul. Doar xilitolul are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, celelalte două îndulcesc la jumătate”, scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic pe o rețea socială. 

Avantajele poliolilor

”Pe primul plan este efectul lor anti-carie, sunt rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Xylitolul se folosește în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți. 

Alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Dau o textură cremoasă produselor în care sunt folosiți și au aport caloric redus, deci îi putem utiliza și în cura de slăbire.

Dezavantaje

O mare parte a poliolilor nu pot fi digerați și, odată ajunși în colon, fermentează, produc gaze și acizi grași cu efect laxativ. Prin urmare un consum excesiv de xylitol poate provoca balonare și diaree. Atenție mai ales în cazul copiilor, care au tendința să mănânce toată cutia cu dropsuri sau guma de mestecat. 

Și la gătit pot apărea probleme, alcoolii de zahăr nu se dizolvă în apă. Ca să poată fi folosiți în diferite preparate, poliolii trebuie asociați cu grăsime, deci facem economie de zahăr, dar aducem 9 cal/g din ulei. Citiți cu atenție eticheta, un produs de tipul biscuiți “fără zahăr” sigur are multe calorii provenite din grăsime! 

În concluzie puteți folosi xilitol în loc de zahăr. Și e un obicei bun să mestecați gumă cu xilitol după fiecare masă. Dar nu exagerați cu dulciurile “light”, dacă nu vreți s-o pățiți… pe burta voastră!”, concluzionează Mihaela Bilic. 

×
Subiecte în articol: mihaela bilic zahar îndulcitori
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close