Antena 3 CNN Life Secretul pentru a mânca dulciuri fără să te îngrași. Doctor: ”Zahărul se absoarbe mai greu în acest fel!”

Secretul pentru a mânca dulciuri fără să te îngrași. Doctor: ”Zahărul se absoarbe mai greu în acest fel!”

Deserturile pot fi consumate în timpul dietelor, chiar și cele care conțin zahăr! Există un mic secret pentru ca acestea să nu se transforme în kilograme nedorite.

Secretul pentru a mânca dulciuri fără să te îngrași. Doctor: ”Zahărul se absoarbe mai greu în acest fel!”
Sursa foto: Getty Images / Jasmin Merdan
de Laura Dinu    |    25 Mar 2024   •   14:00

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a vorbit recent despre deserturile care nu ne pun silueta în pericol, dar și despre modul în care putem consuma alimente pe bază de zahăr fără a ne îngrășa. 

”Relația noastră cu zahărul este una specială iar noi, doamnelor, datorită complexității emoționale, găsim în dulciuri o sursă de plăcere care nu trebuie neglijată. Recunoașteți, nu are nicio legătură cu foamea, ne e poftă de ceva bun! Care sunt produsele care ne oferă satisfacție maximă cu un aport minim de calorii? Tot ce e cremos și pufos!

Pe primul loc în top vom pune înghețata. Nu aia plină de nuci, caramel și sos de ciocolată, ci o înghețată banală de vanilie sau cacao. Ce e bun la înghețată? Faptul că e pufoasă și aerată ne dă impresia că mâncăm mult. În realitate înghețata este expandată cu aer, volumul e de două ori mai mare decât greutatea, dacă o lăsa să se dezghețe veți vedea că rămâne doar jumătate de cutie. 

Este un desert pe bază de lapte din care zahărul se absoarbe lent și are mai puține calorii decât orice prăjitură. Consistenta ei cremoasă face bine la creier, stimulează zone speciale responsabile de plăcere… nu e de mirare că cea mai bună înghețată e la fundul cutiei, când a apucat să se dezghețe!

Tot cremos și tot nepericulos pentru siluetă este orice desert pe bază de lapte: orez cu lapte, griș cu lapte, budincă. Lactoza din lapte este un carbohidrat cu absorbție lentă care nu pune în pericol echilibrul glicemiei. Este adevărat, nu are aceeași putere de îndulcire ca zahărul, însă merită să profităm de gustul dulce natural obținut din amestecul de lapte cu făinoase. Ideal ar fi să nu mai adăugăm zahărul din exterior. Folosiți scorțișoară, aduce o aromă specială și reglează și glicemia.

Mai vreau să știți un secret, apropo de consumul de dulciuri: desertul mâncat la sfârșitul mesei îngrașă mai puțin decât dacă îl mâncăm pe burta goală. Zahărul dintr-un desert se absoarbe mai rapid și în cantitate mai mare dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sânge este mai mică. 

Evitați să consumați dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă. Deci înghețată să fie, dar nu pe burta goală și nici toată cutia!”, scrie medicul Mihaela Bilic pe o rețea socială. 

Deserturi care nu pun în pericol silueta? Relația noastră cu zahărul este una specială iar noi, doamnelor, datorită...

Publicată de Mihaela Bilic pe Duminică, 10 martie 2024

×
Subiecte în articol: mihaela bilic dulciuri dieta
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close