Antena 3 CNN Meteo Avertizare meteo ANM de vreme rea în România! 21 de județe sunt afectate de ninsori puternice, viscol și ger

Avertizare meteo ANM de vreme rea în România! 21 de județe sunt afectate de ninsori puternice, viscol și ger

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis două avertizări cod galben de vreme rea pentru aproape jumătate de țară.

de Laura Dinu    |    26 Ian 2024   •   10:03

Potrivit ANM, vineri între orele 10.00 - 22.00, va fi în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului în Moldova, Transilvania, Oltenia și Dobrogea. Va fi și viscol în Carpații Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m.

În Moldova, nordul Dobrogei, sudul Transilvaniei și sud-vestul Olteniei, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...65 km/h. 

În Carpații Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări cu rafale de 90...110 km/h, va fi viscol și vizibilitate redusă. 

Județele vizate sunt Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Buzău, Covasna, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Vâlcea, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți și Dolj.

Avertizare meteo ANM de vreme rea în România

Cod galben de vânt și ninsori viscolite

O altă avertizare cod galben vizează 21 de județe și este valabilă sâmbătă, de la 5.00 până la 22.00.

În Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...65 km/h. În Transilvania vor fi intervale de timp în care va ninge viscolit.

În Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări cu rafale de 90...110 km/h, va fi viscol și vizibilitate redusă. 

În acest caz, județele vizate sunt Bihor, Cluj, Mureș, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș și Arad. 

Intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (27/28 ianuarie) în Carpații Meridionali și de Curbură, cu viteze de 60…80 km/h.

Cod galben de vânt și ninsori viscolite

Furtuna Isha aduce un nou val de ninsori puternice în România! Zonele cele mai afectate

Finalul săptămânii vine cu vreme rece la noi în țară. În nordul, centrul și nord-estul țării, se conturează un nou episod de iarnă, care ar fi chiar ultimul înaintea unei perioade mai calde, cu temperaturi de primăvară în multe regiuni.

Potrivit meteorologilor, ninsorile revin în special în nord, centru și nord-est, iar temperaturile scad semnificativ în cea mai mare parte a țării. 

De asemenea, se anunță vânt puternic, care va contribui la accentuarea senzației de frig.

Vineri, 26 ianuarie

Ziua de vineri începe cu o răcire a vremii și precipitații slabe în nord, centru și est. În nord, acestea vor fi mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, în timp ce în est și sud-est se vor înregistra și ploi.

În Moldova și sud-vestul Olteniei, precum și local în Transilvania, vântul va fi destul de puternic, cu rafale de 50 - 60 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1800 m, vor fi rafale de 80 - 100 km/h, însoțite de ninsori viscolite. Temperaturile maxime vor oscila între 0 și 9°C, cele mai scăzute fiind în Maramureș, Bucovina și estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate în sudul Munteniei și al Olteniei.

Sâmbătă, 27 ianuarie

În noaptea de vineri spre sâmbătă, un front atmosferic va traversa țara, aducând un nou val de precipitații. În Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei vor predomina ninsorile, cu depuneri de zăpadă, în timp ce în alte regiuni vor fi ploi și precipitații mixte.

În Oltenia însă, se așteaptă o vreme frumoasă, cu temperaturi locale de până la 9 - 12°C. În restul țării, inclusiv în nord, centru, nord-est și sud-est, temperaturile vor fi mai scăzute, între 0 și 5°C. Din cauza vântului puternic, temperaturile resimțite vor fi mai scăzute în întreaga țară.

Duminică, 28 ianuarie

Duminică dimineața, se anunță ninsori slabe în unele zone din estul țării, iar mai târziu doar la munte.

Oltenia va înregistra din nou cele mai ridicate temperaturi, atingând 7 - 10°C, în timp ce nordul Moldovei și estul Transilvaniei vor avea temperaturi cuprinse între 0 și 2°C. În restul țării, temperaturile vor oscila între 2 și 7°C.

De duminică, presiunea atmosferică va crește, aducând o vreme mai caldă în prima parte a săptămânii următoare. Nopțile vor fi reci și înghețate, dar zilele vor fi însorite și destul de calde pentru această perioadă a anului, scrie meteoradar.ro.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close