Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu şi galben de caniculă în jumătate din ţară. Lista zonelor vizate de temperaturi infernale

Cod portocaliu şi galben de caniculă în jumătate din ţară. Lista zonelor vizate de temperaturi infernale

Jumătatea de sud a țării este din nou sub alerte cod galben și portocaliu de vreme toridă și disconfort termic accentuat, iar veștile de la meteorologi nu sunt deloc bune. Iată cum arată prognoza meteo actualizată.

de Claudia Popovici    |    22 Iul 2023   •   17:23

Meteorologii au anunțat maxime chiar și de peste 39°C la umbră. În schimb, de diseară, în aproape trei sferturi din țară sunt anunțate ploi și furtuni violente.

"Dacă este să vorbim despre aspectul termic, deoarece cu acesta am început, într-adevăr, avem în vigoare un cod portocaliu valabil pentru ziua de astăzi pentru județe din partea de sud a țării, unde așteptăm maxime astăzi de 38-39°.

Pe lângă acest cod portocaliu, restul județelor din partea de sud și de sud-est a țării se află sub incidența codului galben, unde așteptăm temperaturi maxime în general de 33- 36 de grade și minime, deci pe parcursul nopții, ce se vor încadra cam între 18- 23°, bineînțeles că și disconfortul termic în toată partea de sud e sud-est a țării este ridicată, astfel încât indicele temperatură-umezeală ITU va depăși acel prag critic de 80 de unități.

Dacă este să vorbim din perspectiva ce urmează a se întâmpla în următoarele zile, pentru ziua de mâine avem în vigoare un cod galben tot pentru acest val de căldură. Județe din partea de sud a țării, unde mâine mai așteptăm temperaturi maxime cam de 32-36° și un indice temperatură-umezeală ITU ce va mai atinge acel prag critic de 80 de unități. Chiar dacă ziua de mâine vine cu o răcorire, deci în bună parte din țară și doar această parte de sud a țării rămâne cu temperaturi aceste ridicate și cu disconfort termic, de la începutul săptămânii însă, valul de căldură se intensifică și se extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării cu cele mai ridicate valori de temperatură ce urmează a fi înregistrate pe parcursul zilelor de luni și marți în regiunile sudice.

Dacă vorbim despre aspectul ploilor, avem în vigoare un cod galben pentru o bună parte din țară, partea de Banat, de Crișana, de Transilvania, de Moldova, de Muntenia și de Oltenia, acesta este în vigoare pentru noaptea ce urmează încă din orele serii, undeva în jurul orei 19:00 până mâine dimineață, unde așteptăm fenomene specifice instabilității atmosferice. Și aici mă refer la averse, cantități de apă ce în intervale scurte de timp vor depăși 20-25l/m² și izolat chiar peste 30-40l/m² bineînțeles și intensificările de vânt, acele rafale de 55-70km, vijeliile, grindina și descărcările electrice. De menționat că și în această după-amiază așteptăm fenomene specifice instabilității la munte și în partea de mai ales în partea de sud-est a ţării", a spus Oana Catrina, meteorolog Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close