Antena 3 CNN Politică Cel mai dur plan de reducere a cheltuielilor statului. Premierul Marcel Ciolacu, ordin pentru Ministerul de Finanţe

Cel mai dur plan de reducere a cheltuielilor statului. Premierul Marcel Ciolacu, ordin pentru Ministerul de Finanţe

Premierul Marcel Ciolacu a cerut Ministerului de Finanţe un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor statului, iar impactul ar ajunge la 8 miliarde de lei doar pentru anul 2023.

Cel mai dur plan de reducere a cheltuielilor statului. Premierul Marcel Ciolacu, ordin pentru Ministerul de Finanţe
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Georgiana Adam    |    28 Iul 2023   •   10:31

Cel mai dur plan de reducere a cheltuielilor statului vizează măsuri pe două componente, respectiv scăderea aparatului de stat şi tăierea unor cheltuieli.

Premierul României a solicitat Ministerului de Finanţe un plan de măsuri de reducere a cheltuielilor (6-8 miliarde lei), pe două componente:

1. Reducerea aparatului de stat: creșterea normativelor de personal alocate unei funcții de conducere; reducerea numărului de posturi vacante cu 200.000, rezultând o reducere a numărului de funcții de conducere cu cel puțin 20.000; reducerea numărului de membri în Consiliile de Administrație / Supraveghere în companiile de stat; plafonarea indemnizaţiilor (componenta fixă și variabilă) pentru membrii CA/CS și directorat din companiile de stat; comasarea / desființarea unor instituții / agenții cu sarcini suprapuse.

2. Reducerea sporurilor, prin reducerea plafonului lunar de venituri neimpozabile care nu se cuprind în baza de calcul a CASS, de la 33% la 20% din salariu.

3. Reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii (altele decât cele pentru medicamente și spitale) și a cheltuielilor de funcționare a statului

a) Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, altele decat cele pentru medicamente spitale şi programe de sănătate 

b) Creditele de angajament și creditele bugetare reținute, în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile).

4. Prioritizarea proiectelor de investiţii publice în funcție de efectul de multiplicare (economic și social) și trecerea celor eligibile pe finanțare din fonduri europene.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close