Antena 3 CNN Politică UDMR vrea ministerul Mediului, altfel iese din Guvern

UDMR vrea ministerul Mediului, altfel iese din Guvern

Deşi inițial, UDMR susținea că va ieși din coaliție dacă pierde Ministerul Dezvoltării, ulterior s-a arătat gata să rămână la guvernare dacă păstrează Ministerul Mediului. Csoma Botond a vorbit despre această situație, marți seară, în cadrul unor declarații de presă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iun 2023   •   18:30

Update 20:00: UDMR iese de la Guvernare | Kelemen Hunor: "Nu am reuşit să ajungem la un consens. Regret mult"

Update 18:50: Deputatul UDMR Csoma Botond: "Suntem cumva împinși în afara guvernării"

"Am decis să  devenim mai flexibil, că a fost și această acuzație că nu suntem flexibili când am spus că nu renunțăm la Ministerul Mediului și la Ministerul Dezvoltării și atunci am spus că să nu creăm această imagine, că vrem să fugim de povara guvernării, urmează o perioadă mai dificilă, am spus să devenim mai flexibil și în aceste condiții, dacă putem păstra măcar un minister pe care l-am condus și până acum, atunci să devenim mai flexibil și a să acceptăm această ofertă făcută la ora 14:30 și anume Ministerul Mediului și Ministerul Energiei.

Din câte am înțeles, după aceea au apărut probleme, în special la Partidul Național Liberal. Dânșii au spus că ei nu cedează.

Dacă nici această ofertă nu mai e valabilă, nu putem să spunem că acceptăm și nu acceptăm altceva decât această ofertă. Și nu poate să spună nimeni că n-am devenit flexibili, dar se pare că degeaba devenit flexibil, că situația până la urmă s-a schimbat. (...) Suntem cumva împinși în afara guvernării. 

Dacă s-au răzgândit și Mediul nu mai nu mai există în ecuație. Nu putem participa în continuare la această guvernare. (...)

Cu părere de rău n-am dorit să ajungem în această situație. Noi am dorit să guvernăm și să guvernăm pentru această țară. Nu putem participa în aceste condiții la guvernare", a spus deputatul UDMR Csoma Botond.

Update 17:57: Nicolae Ciucă: "Noi am anunțat că cedăm Ministerul Energiei, nu și pe cel al Mediului"

PNL a anunțat că va ceda Ministerul Energiei, precizează Nicolae Ciucă înaintea ședinței liderilor PNL, în timpul căreia va fi votată lista miniștrilor partidului.

El afirmă că cedarea Ministerului Mediului nu a fost o variantă discutată. „Noi am anunțat că cedăm Ministerul Energiei”, spune liderul PNL, Nicolae Ciucă, citat de Mediafax. 

„Am discutat care sunt variantele. A rămas stabilit ca PNL să ofere un minister către UDMR. Cel de-al doilea este oferit de PSD”, adaugă liderul PNL.

El spune că cedarea Ministerului Mediului nu a fost o variantă discutată. Liderilor UDMR li s-ar fi promis de către premierul desemnat, Marcel Ciolacu, în prezența lui Nicolae Ciucă, ministerele Energiei și Mediului pentru a rămâne la guvernare. Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au avut, marți, o întrevedere cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Update 17:37: PNL nu acceptă oferta lui Marcel Ciolacu să schimbe Ministerul Mediului cu Ministerul Sănătăţii, spun sursele politice Antena 3 CNN

UDMR a fost de acord cu oferta lui Marcel Ciolacu, dar PNL nu cedează Ministerul Mediului

Urmare discuțiilor cu liderii PNL şi PSD, UDMR a primit oferta să rămână în Guvernul lui Marcel Ciolacu, cu Ministerul Energiei și Ministerul Mediului și funcția de vicepremier pentru Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a plecat de la Palatul Victoria şi a convocat o ședință cu cei din UDMR. În urma acestei ședințe, cei din UDMR au decis să accepte această ultimă ofertă, deci să rămână în Guvern și să accepte Ministerul Mediului pentru Tanczos Barna și cu Ministerul Energiei, cel mai probabil pentru Zoltan Nagy, iar funcția de vicepremier pentru Kelemen Hunor sau Cseke Attila.

Între timp, Nicolae Ciucă și-a sunat colegii din Partidul Național Liberal şi i-a informat pe aceștia de ultima ofertă pe care liderul PSD și liderul PNL i-au făcut-o lui Kelemen Hunor.

Tot pentru a va echilibra lista cu miniștrii, cei din Partidul Național Liberal l-au sunat pe Nicolae Ciucă şi au transmis că ei nu mai sunt dispuși să cedeze Ministerul Mediului la UDMR.

 Dacă ar accepta această ofertă în schimb PNL ar urma să ia un minister de la Partidul Social Democrat pentru a fi egalitate la numărul de portofoliu în Executiv.

Potrivit surselor politice Antena 3 CNN, ar fi vorba de Ministerul Sănătăţii.

Acum Marcel Ciolacu aşteaptă un vot de la PNL pentru a ceda Ministerul Mediului la UDMR.

×
Subiecte în articol: PNL PSD UDMR
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close