Antena 3 CNN Război în Israel "Îi îngropăm acolo, nu mai pot să scape!" | Israelul distruge cu roboți teleghidați tunelurile Hamas din Gaza, fără să-și trimită infanteriștii în subteran

"Îi îngropăm acolo, nu mai pot să scape!" | Israelul distruge cu roboți teleghidați tunelurile Hamas din Gaza, fără să-și trimită infanteriștii în subteran

Geniștii armatei israeliene au lansat o operațiune de amploare pentru a distruge tunelurile Hamas în zonele din Gaza care au intrat în ultimele zile sub control Forțelor de Apărare, IDF.

de Adrian Iclozan    |    02 Noi 2023   •   15:06

Times of Israel relatează că geniștii IDF folosesc diferite tipuri de roboți și dispozitive explozive pentru a distruge tunelurile, pentru a detona capcanele instalate de Hamas și pentru a ucide teroriștii.

"Poate că, la început, (teroriștii) au reușit să ne hărțuiască de la ieșirile din tuneluri. Însă după ce am stabilit controlul asupra zonelor (unde sunt gurile de tunel), a început operațiunea geniștilor", a spus un ofițer superior din cadrul Comandamentului Sudic pentru agenția israeliană de știri Walla.

"Vom distruge intrările și tunelurile, îngropându-i pe teroriști. Această rețea subterană va deveni o zonă a morții. Au făcut o greșeală, au ales să se afle într-un loc din care nu pot scăpa. Vor muri în tuneluri", a estimat ofițerul.

Presa israeliană: Aproximativ 100 de tuneluri Hamas au fost distruse

Relatarea agenției Walla spune că trupele israeliene au distrus deja aproximativ 100 de tuneluri, în afara celor lovite cu aviația.

Citește și: Hamas difuzează imagini cu militanți care ies din tuneluri și se luptă cu un inamic nevăzut

Yair Golan, fost adjunct al șefului de Stat Major al IDF arată că, "în niciun caz" soldații israelieni nu vor intra în tunelurile din Gaza ale grupării Hamas pentru a se lupta acolo cu teroriștii.

"Ar fi o greșeală gravă să intrați în tunelurile în care Hamas se ascunde și așteaptă", a declarat acest general în rezervă într-un interviu acordat postului de radio al armatei.

"Înțelept este să găsești intrările și să le sigilezi sau le inunzi cu fum pentru a sili inamicul să iasă, sau pentru a-l sufoca. În niciun caz nu te lupți în tuneluri", a continuat el, arătând că nu există nicio șansă ca militarii IDF să scape de acolo nevătămați.

Golan a respins posibilitatea ca teroriștii să fie capabili să rămână un timp nedeterminat în rețeaua subterană de sub Gaza.

General (r) israelian: "Eliberarea ostaticilor contra plecării din Gaza a liderilor Hamas - ceva prea frumos pentru a fi adevărat"

"Credeți-mă pe cuvânt. Forțele de apărare israeliene dispun astăzi de capacitățile necesare pentru a contracara în mod eficient amenințarea tunelurilor. Au toate cunoștințele și mijloacele necesare. Dacă Hamas rămâne în tuneluri, acestea vor deveni o capcană mortală", a prezis el.

Rezervistul de rang înalt s-a alăturat luptei împotriva teroriștilor după atacul de la 7 octombrie.

El s-a arătat sceptic în privința posibilității ca șefii Hamas să-și negocieze scăparea din Gaza în schimbul eliberării ostaticilor.

"Dacă am putea ajunge la o situație în care liderii Hamas să plece pe mare spre Iran sau Siria și ostaticii noștri să fie eliberați, ar fi aproape prea frumos pentru a fi adevărat", a estimat Yair Golan.

×
Subiecte în articol: Walla tuneluri genisti roboti Yair Golan
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close