Antena 3 CNN Război în Israel Forțele economice și militare care stau în spatele celor doi adversari implicați în războiul din Israel

Forțele economice și militare care stau în spatele celor doi adversari implicați în războiul din Israel

Adrian Măniuţiu a realizat pentru Antena 3 CNN o analiză amănunțită în legătură cu forțele implicate în conflictul din Orientul Mijlociu. A fost analizat profilul lor economic și cel militar, pentru a vedea în ce măsură este susținută ideea că acest conflict de va extinde.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Oct 2023   •   21:09

SUA este prima economie a lumii, iar Israelul se situează pe poziție 29. Împreună sunt niște țări puternice cu produsul intern brut pe cap de locuitor foarte bun. Pentru SUA- 75.000 de dolari și pentru Israel - 57.000 de dolari. 

La polul opus este Rusia este pe locul 11 ca economie a lumii, iar Iranul pe locul 42.  Ambele au probleme economice serioase, dar sunt țări puternice care se bazează pe resurse naturale. 

Aceste cifre arată forța disproporționată a celor două tabere. Din punct de vedere militar, coaliția SUA - Israel este cu adevărat mai puternică din punct de vedere numeric decât Rusia și Iran. 

La capitolul armată, avem mai mulți soldați activi în coaliția SUA - Israel, decât Rusia - Iran. De asemenea,  tabăra SUA - Israel au mai multe avioane în aviație, dar mai puține tancuri. De asemene, SUA - Israel au mai multe blindate, dar o marină mai slab puternică. 

Citește și: Oraşele israeliene de la graniţa cu Gaza s-au tranformat în localităţi-fantomă. Toţi au fugit din calea proiectilelor

Acest dezechilibru militar se echilibrează foarte bine pe plan mediatic foarte mult. Rusia și Iranul se aseamănă din mai multe puncte de vedere. Dar au și aceleași puncte slabe. Sunt țări bazate pe resurse naturale, dar care se confruntă cu tensiuni interne și investiții scăzute. 

SUA și Israelul sunt două economii puternice cu investiții în jurul capitalului și care au un sistem bancar care funcționează, ceea ce arată puterea de supraviețuire a unei economii. 

Ce va face China?

Deși am fi tentați să zicem că se va alătura Rusiei și Iranului, China are puncte comune cu SUA și Israelul. 

Din punct de vedere strategic, China nu va contrabalansa relația  SUA - Israel și Rusia - Iran în favoarea ultimelor două. 

×
Subiecte în articol: Război în Israel economie armata
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close