Antena 3 CNN Actualitate Viorel Hrebenciuc a deţinut conturi secrete într-o bancă din Elveţia

Viorel Hrebenciuc a deţinut conturi secrete într-o bancă din Elveţia

Viorel Hrebenciuc a deţinut conturi secrete într-o bancă din Elveţia
Sursa foto: intactimages
10 Feb 2015   •   16:59

Fostul lider al PSD, Viorel Hrebenciuc, reţinut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure a avut conturi secrete la o filială a băncii HSBC din Elveţia, scriu jurnaliştii de la Rise Project. Conform acestora, Hrebenciuc a avut acces la două conturi printr-un profil bancar codificat.  Acest profil putea fi accesat de soţia sa Letiţia, de fiul lor Andrei, dar şi de un personaj controversat implicat înr-un dosar penal pe care l-a instrumentat Victor Ponta pe vremea când era procuror.

Accesul la cele două conturi era împărţit de familia fostului lider PSD cu Robert Deutsch, personajul cheie din afacerea Megapower, frauda care a avut loc în anii '90 şi care a prejudiciat statul român cu 11 milioane de dolari.

"Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanţelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere", mai scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Conform acestora, în anul 2006, la 10 ani de la deschiderea lor, conturile au fost închise. La acel moment se mai aflau doar 90 de mii de dolari în cele două conturi. Banii nu au apărut niciodată în declaraţia de avere a lui Viorel Hrebenciuc.

Fliala eleveţiană a băncii britanice HSBC a obţinut profituri importante din administrarea de conturi secrete ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elveţiană a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor, scrie Bloomberg.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close