Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială O grupare criminală din Brazilia cere ca şefii săi aflaţi în închisorile din Sao Paolo să nu fie transferaţi, ameninţând cu un „Mondial al terorii”

O grupare criminală din Brazilia cere ca şefii săi aflaţi în închisorile din Sao Paolo să nu fie transferaţi, ameninţând cu un „Mondial al terorii”

O grupare criminală din Brazilia cere ca şefii săi aflaţi în închisorile din Sao Paolo să nu fie transferaţi, ameninţând cu un „Mondial al terorii”
de M.T.    |    15 Oct 2013   •   19:47

Cea mai mare organizaţie criminală din Brazilia a ameninţat că va semăna teroarea în timpul Cupei Mondiale din 2014 şi în perioada alegerilor prezidenţiale şi legislative din octombrie 2014, scrie cotidianul O Estado din Sao Paulo, citat de Agerpres.

Primul comando al capitalei (PCC), o grupare criminală din statul Sao Paulo, cere ca şefii săi încarceraţi în închisorile din acest stat să nu fie transferaţi şi izolaţi în alte stabilimente penitenciare, în caz contrar ameninţând cu un „Mondial al terorii”.

Parchetul a cerut recent arestarea a 175 de membri ai PCC şi transferul în alte închisori pentru 32 de deţinuţi, între care şefii organizaţiei care sunt închişi actualmente în penitenciarul Presidente Venceslau.

„Le-am dat instrucţiuni oamenilor mei pentru a rămâne vigilenţi”, a declarat, după aceste ameninţări, comandantul general al poliţiei din Sao Paulo, colonelul Benedito Meira.

Potrivit unui raport al Parchetului din Sao Paulo difuzat săptămâna trecută, PCC rulează anual 60 milioane de dolari şi se întinde până în Paraguay şi în Bolivia, ţări de unde provine o mare parte din drogurile vândute de organizaţie.

Creată în 1993 de traficanţi de droguri încarceraţi în penitenciarul Taubate (141 km de Sao Paulo), PCC este astăzi prezentă în 22 din cele 27 de state federale braziliene şi este capabilă să coordoneze traficul de droguri, să comită crime de toate felurile, să-şi apere legal membrii şi să-şi administreze finanţele.

PCC numără 6.000 de membri în interiorul închisorilor din Sao Paulo şi 1.600 în libertate. Organizaţia are şi 3.500 membri în alte state din ţară şi dispune de un consiliu de administraţie format din criminali aflaţi în libertate care nu depind de şefi pentru activităţile lor curente.

Un raport din trecut al Secretariatului naţional de securitate publică (Senasp) al Ministerului Justiţiei a indicat deja în 2012 că gruparea era în plină expansiune.

Potrivit acestui document, 135 din cele 152 de închisori din Statul Sao Paulo sunt controlate de PCC, care dă ordine complicilor aflaţi în libertate.

PCC este considerată responsabilă de un val de violenţe care a făcut peste 300 de morţi în 2012, între care sute de poliţişti. În 2006, ea a dus o campanie de atacuri împotriva posturilor de poliţie şi clădirilor publice.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close