Antena 3 CNN Sport Off Sport Sir Alex Ferguson își lansează autobiografia. ”Beckham mi-a fost ca un fiu, însă a iubit prea mult celebritatea”

Sir Alex Ferguson își lansează autobiografia. ”Beckham mi-a fost ca un fiu, însă a iubit prea mult celebritatea”

Sir Alex Ferguson își lansează autobiografia. ”Beckham mi-a fost ca un fiu, însă a iubit prea mult celebritatea”
de M.C.    |    22 Oct 2013   •   17:45

Sir Alex Ferguson, legendarul manager al celor de la Manchester United, își lansează joi autobiografia. Ziariștii de la The Guardian au reușit să o citească înainte de apariția în librării și au vorbit despre cele mai importante subiecte ale cărții care se va vinde cu aproximativ 12 lire sterline.

Cartea acoperă a doua perioadă a carierei sale la Manchester, iar Ferguson vorbește, printre altele, de David Beckham și Roy Keane.

Ferguson povestește cum a refuzat, de două ori, să conducă naționala Angliei, în 1999 și apoi în 2001. ”A durat zece secunde să mă hotărăsc. Nicio șansă”, scrie Ferguson.

Epidodul controversat al plecării lui Wayne Rooney, nu a fost unul special din punctul de vedere al scoțianului. Atacantul englez a cerut de două ori să fie lăsat să plece, însă de fiecare dată s-a văzut nevoit să rămână. În 2010, când Rooney i-a reproșat lui Ferguson că nu l-a cumpărat pe Mesut Ozil de la Werder Bremen, antrenorul scoțian l-a pus la punct spunându-i că ”nu e treaba lui”.

Ultimele decade ale fotbalului englez au fost marcate și de rivalitățile dintre doi mari manageri, Ferguson și Arsene Wenger. Despre relația dintre cei doi, scoțianul afirmă că ”s-a mai îndulcit” și că i-a părut rău de Arsenal, când i-au învis cu 8 – 2, în 2011.

Pentru Ferguson, relația cu Roy Keane, emblematicul ”căpitan” al echipei, a fost una cât se poate de specială. ”Era o figură care putea înspăimânta vestiarul, dar și pe mine”. Keane avea un pumn de oțel și o limbă ascuțită. Declinul fotbalistic al lui Keane și-a pus amprenta și psihic, iar fotbalistul, nemulțumit de sine, a răbufnit la adresa colegilor. Între Ferguson și Keane au avut loc mai multe dueluri verbale, care în cele din urmă a dus la o ruptură vizibilă și astăzi, când Ferguson l-a criticat, spunând că nu are calitățile necesare pentru a fi un mare antrenor.

David Beckham a fost vândut pentru că ajunsese să se creadă mai important decât managerul și a renunțat să devină o legendă a clubului, pentru faimă. De notorietate este episodul în care Ferguson l-a lovit pe Beckham cu gheata în cap. Însă, chiar și așa, Ferguson l-a privit mereu ”mai mult ca pe un fiu”. Totuși, scoțianul crede că jucătorul englez ar fi putut deveni unul din cei mai mari jucători din istorie, dacă nu ar fi iubit atât de mult celebritatea și luxul. ”Plecarea la Real Madrid era inevitabilă”, a scris fostul său manager.

”Cristiano Ronaldo a fost cel mai talentat jucător pe care l-am antrenat. L-am convins să mai stea un an aici, pentru că nu voiam să îl vând lui Ramon Calderon” scrie Ferguson despre portughez.

Tot la Real Madrid a fost vândut și Ruud van Nistelrooy, deși era unul dintre cei mai importanți oameni ai echipei. Ferguson spune că i-a fost forțată mâna, după ce atacantul olandez l-a înjurat în timpul unui meci, în 2006.

Ferguson a criticat politica de selecție din echipa națională a Angliei, referindu-se la doi dintre mijlocașii formației. În opinia scoțianului, Gerrard nu este chiar un jucător de top, iar Lampard nu este un internațional de elită. ”Acesta a fost coșmarul echipei”, se arată în carte.

Anumite referiri la foști jucători ai echipei au stârnit cel puțin zâmbete. Despre Kleberson a spus că era ”prea atent la ce voia nevastă-sa”, iar Bebe (n.r. - un jucător portughez anonim adus pe o sumă importantă care nu a confirmat niciodată) este ”capabil să marcheze 20 de goluri pe sezon”. Despre portarul australian Mark Bosnich a spus că era complet neprofesionist. ”Se îndopa cu de toate. Trecea prin tot meniul, mâncând ca un cal”.


 


×
Subiecte în articol: Sir Alex Ferguson
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close