Antena 3 CNN Actualitate Cultură Academia Caţavencu promovează pirateria, într-un articol despre Football Manager 2009

Academia Caţavencu promovează pirateria, într-un articol despre Football Manager 2009

Academia Caţavencu promovează pirateria, într-un articol despre Football Manager 2009
08 Dec 2008   •   15:06

Football Manager 2009 este un joc care, spre deosebire de FIFA 09, se adresează gamer-ilor răbdători şi mai ales celor pasionaţi de partea tactico-managerială a jocului. Se adresează celor care nu vor să marcheze goluri pe bandă rulantă împotriva oricărui adversar, ci celor care îşi antrenează jucătorii, îi aşează în teren, le dau indicaţii tactice şi aşteaptă, cu carneţelul în mână, rezultatul.
Acest punct de vedere a fost subliniat şi de Academia Caţavencu în articolul ?Manager la oi m-aş duce?, publicat online în data de 3 decembrie 2008. În continuare însă, deşi despre FM 2009 se pot scrie romane întregi, cei de la Academia Caţavencu s-au grăbit să prezinte ?marea dezamăgire? regăsită în varianta 2009 a jocului. ?Opţiunea Go On Holiday nu mai este disponibilă?, susţin cei de la Caţavencu.
Total greşit. Opţiunea ?Go on holiday? (n.r. Pleacă în vacanţă) funcţionează bine mersi, ca şi în ediţiile precedente, însă numai pentru cei care deţin versiunea originală a jocului FM 2009. Versiuna piratată a jocului, luată de pe diverse site-uri de internet sau prin oDC, a fost privată de această opţiune în momentul în care jocul a fost ?spart?, fiind astfel posibilă o uşoară identificare a celor care au cumpărat jocul. Acest lucru a fost explicat de nenumărate ori şi pe forumul site-ului oficial al Football Manager România, www.fmro.ro/forum , unde celor care au reclamat această ?scăpare? a programatorilor le-a fost interzis accesul.
Celor de la Caţavencu nu le-a interzis nimeni nimic, totuşi li s-a ?mulţumit? că depun eforturi serioase pentru a promova pirateria atât în ediţia online, cât şi în cea tipărită, prin respectivul articol. Reclamaţia a fost primită şi catalogată drept justificată. Nici nu se putea altfel, dar Academia Caţavencu a considerat necesar să ofere o explicaţie pentru cele întâmplate într-un e-mail adresat head-researcher-ului român - unul dintre principalii responsabili pentru care fanii jocului se pot bucura de prezenţa Ligii I şi a II-a în Football Manager.
Acedemia Caţavencu spune că prezintă, de obicei, 1-2 jocuri pe săptămână, iar achiziţionarea acestora ar duce publicaţia la pix şi tastatură de lemn. Desigur, nimeni nu îi obligă să prezinte jocuri, când pe piaţă sunt atâtea reviste de specialitate, însă redactorii Academiei Caţavencu consideră că este scuzabil să sfidezi munca a sute de oameni (researcheri şi programatori) atunci când nu ai bani. În final rămâne un articol pornit de la o premisă greşită, care se încheie cu o declaraţie pe care autorul ?Liga Cam pionilor? poate ar trebui să o transforme în faptă: ?Mă gândesc tot mai serios să-mi dau demisia, vă spun sincer!?

Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close