Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cădere fără precedent şi erori de calcul la BVB. Tranzacţiile au fost suspendate toată ziua

Cădere fără precedent şi erori de calcul la BVB. Tranzacţiile au fost suspendate toată ziua

Cădere fără precedent şi erori de calcul la BVB. Tranzacţiile au fost suspendate toată ziua
08 Oct 2008   •   11:05

Bursa de Valori Bucureşti s-a prăbuşit. Tranzacţiile au fost suspendate, miercuri, din cauza unei căderi peste pragul critic de 15%, o scădere record pentru ultima perioadă. Cu toate acestea, tranzacţiile nu au fost oprite imediat, din cauza unei erori de calcul. BVB a propus suspendarea tranzacţiilor pentru întreaga zi. Încă de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, Bursa de la Bucureşti a pierdut peste 14,43 procente, iar SIF-urile au scăzut cu mai mult de 12 procente. Şi tranzacţiile la Bursa de Mărfuri de la Sibiu au fost suspendate.
Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache spune că decizia de suspendare a tranzacţiilor este bine argumentată iar majoritatea investitorilor sunt de părere că bursa trebuie redeschisă abia joi.
Farmache încearcă să calmeze spiritele, spunând că, la nivel intern, economia României păstrează un grad ridicat de dezvoltare. ?Am primit asigurări că sistemul financiar este unul solid?, spune directorul BVB.
Bursele din întreaga lume au pierdut şi ele procente importante, pentru ca până spre finalul zilei bursele din Europa să îşi revină. Bursa de la Frankfurt a deschis în scădere cu 6 puncte procentuale faţă de ziua precedentă, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.
Şi la Bursa din Londra s-au înregistrat scăderi. Indicele FTSE 100 a pierdut mai mult de 7% în ciuda planului guvernamental de ajutorare a băncilor în prag de faliment. Bursa din Paris e în cădere liberă, cu 8%. În acelaşi timp, bursa din Moscova a fost închisă până vineri după ce indicele bursier a căzut cu 14% în prima jumătate de oră de la deschiderea MICEX. Investitorii europeni au vândut masiv acţiuni din cauza temerilor cu privire la adâncirea crizei financaire şi iminenţa recesiunii.
Situaţie la fel de neagră şi în Orientul Mijlociu. Acţiunile din Arabia Saudită au scăzut cu 8%,iar cele din Qatar cu 7,5%. Cu câteva ore mai devreme, în Asia, indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a căzut cu 6.2%, iar principalul indice bursier din India a căzut cu până la 8%, la un moment dat. Bursa de la Tokyo a fost închisă după ce indicele a căzut cu 9.4%, la cea mai scăzută valoare din iunie 2003. Pieţele din Australia, China şi Taiwan au fost şi ele afectate.
În Egipt, bursa a căzut din nou, miercuri, indicele CASE-30 a pierdut 11,8 procente la doar 30 de minute de la deschidere.
Şi leul continuă să se deprecieze pe piaţa interbancară, deşi marţi părea că se stabilizează.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica BVB
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close