Antena 3 CNN Actualitate Luptătorii de la comandamentul Acvila vor fi reîncadraţi în Poliţia Română

Luptătorii de la comandamentul Acvila vor fi reîncadraţi în Poliţia Română

Luptătorii de la comandamentul Acvila vor fi reîncadraţi în Poliţia Română
Sursa foto: Aquila
29 Mar 2009   •   18:43

Războiul dintre luptătorii Acvila şi ministrul de interne Dan Nica a intrat într-o nouă fază. De luni cei 80 de angajaţi ai Acvila sunt la dispoziţia Poliţiei Române. Vor fi evaluaţi şi încadraţi în noi posturi.

Acvila, singura structură din Poliţie specializată în contraterorism şi antrenată în străinătate, a fost trecută în urmă cu două săptămâni în subordinea Jandarmeriei, ceea ce a stârnit protestul celor 80 de luptători.

Din Acvila nu a mai rămas nimic. Numai clădirea, care va rămâne în posesia Aviaţiei, însă Jandarmeria a luat din ea tot ce se putea lua, de la echipamente, până la becuri sau prizele din pereţi. Oamenii au refuzat însă să se ?predea?. De acum vor merge la muncă, dar la Poliţie, nu la Jandarmerie, aşa cum prevedea planul iniţial.

Cei 80 de angajaţi sunt aşteptaţi la baza Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale unde vor fi testaţi şi evaluaţi. Cu toate acestea, surse din interiorul instituţiei susţin că nici cei de la SPP, nici cei de la brigada Antitero a SRI nu vor să îi angajeze. Mulţi dintre cei care au beneficiat de protecţie din partea celor de la Acvila au refuzat să fie păziţi de jandarmi.

Desfiinţarea Acvila este o mare greşeală, susţine fostul ministru de interne, Marian Săniuţă. Dispare o structură de luptători supercalificată, care s-a ocupat de cazuri celebre - arestarea clanurilor Cordunenilor, Clămparu, Duduianu, - unele dintre cele mai periculoase grupări de crimă organizată din România. Multe dintre miisunile Acvila nu au fost mediatizate, fiind vorba de însoţirea martorilor cu identitate ascunsă, protejarea demnitarilor străini şi a românilor evacuaţi din Gaza.

Pregătirea fiecărui luptător a costat peste 12.000 de euro.

Surse susţin că mulţi dintre luptători nu îşi vor găsi locul pentru că sunt doar puţin peste 40 de posturi libere - 25 la SIA, 15 SPIR, unul la DPIR ILFOV. Prin aceeşi restructurare trece şi Jandarmeria. Deja au început să cadă primele capete. Şeful brigăzii, Zoltan Balint a fost pus la dispoziţie, iar în locul lui a fost numit fostul consilier al ministrului Dan Nica, Gheorghe Ristea.

Antena 3

×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close