Antena 3 CNN Actualitate 1 Aprilie, ziua păcălelilor. De unde a început tradiția farselor

1 Aprilie, ziua păcălelilor. De unde a început tradiția farselor

1 Aprilie, ziua păcălelilor. De unde a început tradiția farselor
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
01 Apr 2017   •   10:25

1 APRILIE. ZIUA PĂCĂLELILOR. Ziua păcălelilor este sărbătorită pe plan mondial în fiecare an pe 1 aprilie. Această tradiţie s-a cristalizat de-a lungul secolelor, inspirându-se dintr-un festival din Roma Antică, denumit ”Hilaria”, s-a transformat într-un prilej de glume în Evul Mediu şi a devenit un veritabil fenomen în epoca modernă, la care participă, prin intermediul unor farse elaborate, atât oamenii de rând, cât şi ziarele, posturile de radio-TV şi site-urile unor publicaţii de prestigiu, scrie News.ro.

Originea acestei zile speciale, celebrată de mai multe secole în diverse culturi, este controversată şi învăluită în mister.

1 APRILIE. ZIUA PĂCĂLELILOR. Istoricii au asociat ziua păcălelilor cu festivaluri din Antichitate, precum ”Hilaria”, celebrat în Roma, la sfârşitul lunii martie, în timpul căruia participanţii se deghizau şi purtau tot felul de costume pline de fantezie. Există şi câteva speculaţii potrivit cărora Ziua păcălelilor ar fi fost asociată cu echinocţiul de primăvară (sau vernal) sau cu prima zi de primăvară din emisfera nordică, când mama-natură îi păcăleşte pe oameni cu o vreme înşelătoare.

Potrivit unei alte ipoteze, care este intens vehiculată, tradiţia păcălelilor ar fi început însă abia în secolul al XVI-lea, informează site-ul linternaute.fr.

1 APRILIE. ZIUA PĂCĂLELILOR. În 1564, regele francez Charles al IX-lea a a decis să renunţe la calendarul iulian şi să treacă la cel gregorian, în urma Conciliului din Trent din anul anterior, care stipula că Anul Nou trebuie să înceapă la 1 ianuarie.

Această schimbare a decalat şi schimburile de cadouri care însoţesc trecerea dintre ani. Pentru a întreţine dubiile legate de ”adevărata” dată de începere a noului an, anumite persoane au continuat să ofere cadouri pe 1 aprilie. Odată cu trecerea timpului, micile cadouri din aprilie s-au transformat în cadouri amuzante, în glume, apoi în veritabile stratageme pentru păcălirea rudelor şi a prietenilor.


 

×
Subiecte în articol: 1 aprilie
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close