Antena 3 CNN Actualitate România-Polonia, acord pentru furnizarea a 12 elicoptere medii-grele, care vor fi utilizate în misiuni de salvare ale IGSU

România-Polonia, acord pentru furnizarea a 12 elicoptere medii-grele, care vor fi utilizate în misiuni de salvare ale IGSU

Autorităţile din România şi Polonia au semnat, marţi, un acord-cadru de furnizare a 12 elicoptere medii-grele multifuncţionale care vor fi folosite în misiuni de salvare pe mare, de transport victime multiple şi pentru stingerea incendiilor de pădure.

România-Polonia, acord pentru furnizarea a 12 elicoptere medii-grele, care vor fi utilizate în misiuni de salvare ale IGSU
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    09 Noi 2021   •   11:53

Valoarea proiectului este de circa 270 de milioane de euro, fără TVA, iar acordul s-a semnat la Ministerul de Interne, aparatele urmând să fie utilizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), potrivit agerpres.ro.

"Această poveste a început printr-o primă tentativă de licitaţie în anul 2018, dar nu s-a prezentat nimeni, repetată în 2019, tot nu s-a prezentat nimeni, după care am schimbat cu colegii de la IGSU modul de desfăşurare a licitaţiei, într-o negociere competitivă. 

S-au prezentat ofertanţi importanţi. (...) Din fericire, a rămas al treilea ofertant cu elicoptere foarte performante, cu care s-a continuat negocierea şi astăzi vom semna acordul cadru. Vorbim de la Lockheed Martin, de fabrica din Polonia, unde vor fi fabricate elicopterele. 

Vorbim de elicoptere multirol, care pot desfăşura mai multe categorii de misiuni: căutare salvare, inclusiv maritimă; transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter având o capacitate de patru tărgi; misiuni de transport personal şi materiale, inclusiv cargo; stingerea incendiilor de pădure", a declarat şeful DSU, Raed Arafat.

Aeronavele sunt fabricate în Polonia de compania PZL Mielec, unde sunt construite pentru Europa elicopterele Black Hawk ale celor de la Sikorsky/Lockheed Martin.

Elicopterele vor fi livrate la sfârşitul anului 2023, iar instruirea piloţilor şi a personalului tehnic va începe în cel mai scurt timp.
 

×
Subiecte în articol: Raed Arafat elicoptere IGSU
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close