Antena 3 CNN Actualitate Află cât costă tratarea virozelor

Află cât costă tratarea virozelor

Află cât costă tratarea virozelor
29 Ian 2007   •   16:00

Virozele şi gripa costă! Un studiu făcut de virusologi după epidemia de gripă din 2004 arată că în sezonul rece angajatorii pierd peste 350 de mii de dolari din cauza celor care intră în concediu medical. Dacă punem la socoteală şi zilele libere, luate la mica înţelegere, pierderile depăşesc lejer milionul de dolari.

În numai 17 staţii de ambulanţă din ţară s-au primit aproape 50 de mii de solicitări în iarna trecută, de la cei afectaţi de viroze. Un calcul simplu arată că toate aceste intervenţii au costat Ambulanţa aproape 740 de mii de dolari.

Cine n-a apelat la Ambulanţă a mers direct la medic sau la farmacie. În 100 de farmacii din ţară, în iarna lui 2004 s-au vândut medicamente pentru răceală şi gripă şi antibiotice de aproape 2,3 milioane de dolari. Specialiştii spun că la nivel de ţară încasările farmaciilor din astfel de vânzări au depăşit 15 milioane de dolari.

Şi, evident, răceala a pus la pat o mulţime de români. 240 de medici au scris în iarna 2004 aproape 9 mii de certificate medicale. Asta înseamnă că s-au dat aproape 45 de mii de zile de concediu medical. Pierderi pentru angajatori: peste 350 de mii de dolari. Asta dacă nu punem în calcul zilele libere luate de cei răciţi, la înţelegere cu şefii.

Firmele mari au învăţat că e mai ieftin să previi decât să tratezi. Aşa că, nu puţine companii au decis în ultimii ani să-şi vaccineze angajaţii împotriva gripei. Aşadar, costuri şi pierderi de peste 17 milioane de dolari din cauza unei epidemii de gripă. Altfel spus, virozele şi gripa ne costă cât asfaltarea străzilor dintr-un întreg cartier.

Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close