Antena 3 CNN Actualitate Alertă de la hidrologi. Pericol de inundații pe mai multe râuri din ţară

Alertă de la hidrologi. Pericol de inundații pe mai multe râuri din ţară

Hidrologii avertizează că este pericol de inundații pe mai multe râuri din sud-vestul țării. Ei au emis cod galben de inundații. Avertizarea va intra în vigoare la noapte.

Alertă de la hidrologi. Pericol de inundații pe mai multe râuri din ţară
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2024   •   15:46

Hidrologii anunță că "având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție."

Potrivit avertizării, inundațiile se pot produce "în intervalul 24.02.2024 ora 22:00 – 25.02.2024 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu – bazin amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara şi Gorj), Motru – bazin amonte S.H. Târmigani (judeţele:Gorj şi Mehedinţi), Gilort – bazin superior (judeţul Gorj), Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Lotru – amonte Ac. Ioneşti (judeţul Vâcea), Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea)."

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 25.02.2024 ora 06:00 – 25.02.2024 ora 12:00, pe unele râuri mici din judeţul Gorj, au precizat hidrologii.

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

Prognoza meteo ANM pentru săptămâna 26.02.2024 – 04.03.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nord-estice.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sud-vestice, dar și deficitar în cele nordice, centrale și estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo ANM pentru săptămâna 04.03.2024 – 11.03.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice, vestice și centrale.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în nordul Carpaților Orientali și în Munții Banatului.

Prognoza meteo ANM pentru săptămâna 11.03.2024 – 18.03.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acestă perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo ANM pentru săptămâna 18.03.2024 – 25.03.2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile vestice.

×
Subiecte în articol: inundatii alerta rauri cod galben
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close