Antena 3 CNN Actualitate Amenzile din starea de alertă, la un pas de a fi anulate azi de CCR

Amenzile din starea de alertă, la un pas de a fi anulate azi de CCR

Judecătorii Curţii Constituţionale decid joi dacă amenzile date în starea de alertă vor fi sau nu anulate. 

Amenzile din starea de alertă, la un pas de a fi anulate azi de CCR
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    20 Mai 2021   •   08:24

Pe lângă cele cinci sesizări de neconstituţionalitate venite de la instanţele de judecată, parlamentarii AUR au depus o cerere de intervenţie prin care să fie parte în dosar. 

Legea 55/2020 e contestată şi pentru că acordă Guvernului competenţe similare cu cele ale Preşedintelui României pentru instituirea stării de urgenţă. 

Parlamentarii AUR au depus o cerere de intervenţie prin care să fie parte în dosar

Spre deosebire de procedura stării de urgență însă, hotărârile Guvernului pentru instituirea şi prelungirea stării de alertă, prin care se restrâng drepturi și libertăți fundamentale, nu sunt supuse unui control parlamentar. 

"După părerea noastră nu este legală toată această stare de alertă, pentru că nu trece prin Parlament. Starea de urgență, măcar formal, a trecut prin Parlament și a fost votată aproape în unanimitate, după cum știm. 

Acum este o sesizare la Curtea Constituțională a doamnei avocat Silvia Uscov, la care noi ne-am alăturat. 

Și alte organizații au depus sesizări la dosar și cred că e pentru prima oară când starea de alertă este atacată în integralitatea sa și cred că în sfârșit se va face dreptate și această stare de alertă neconstituțională o să cadă în urma ședinței Curții Constituționale. 

Simion: Faptul că oameni despre care nu știm hotărăsc în numele românilor nu este admisibil

Faptul că oameni despre care nu știm hotărăsc în numele românilor, și vorbim o stare de alertă prelungită de un an de zile, nu este admisibil. 

Libertățile și drepturile noastre fundamentale au fost încălcate, de la libertatea de circulație până la dreptul fundamental la educație.

Şi aceşti oameni nu au fost aleşi de nimeni, aceşti oameni nu reprezintă pe nimeni, iar în Parlamentul României noi nu am putut vota din decembrie, de când suntem în Parlament, dacă suntem sau nu de acord cu starea de alertă", a spus co-președintele AUR, George Simion, miercuri seara, la Antena 3.
 

×
Subiecte în articol: amenzi alerta CRR
Parteneri
S-a aflat cauza morții Raisei! Copila a fost ucisă cu cruzime
x close