
Aproape 70% dintre români nu sunt de acord cu recunoașterea cuplurilor de același sex în România, arată un sondaj INSCOP Reasearch, la comanda Funky Citizens, realizat în perioada 16 -23 decembrie 2024. Procentul este aproape similar cu cel înregistrat în urmă cu doi ani, într-un raport de cercetare sociologică.
Astfel, în decembrie 2024, 68,1% dintre românii chestionați au spus că "în niciun caz" statul român nu ar trebui să recunoască legal cuplurile alcătuite din persoane de același sex. Prin comparație, în septembrie 2021, 67,9% dintre români aveau această părere.
La polul opus, persoane care cred că ar trebui să fie recunoscute legal cuplurile de același sex sunt 21% dintre români, în decembrie 2024, puțin peste 18,5% câți au considerat așa în septembrie 2021.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Reasearch la comanda Funky Citizens, în perioada 16 -23 decembrie 2024, prin anchetă sociologică prin intermediul chestionarului.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.
Datele comparative pentru iunie, septembrie 2021, respective ianuarie 2022 au fost extrase din studiul ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat de INSCOP Research la comanda think-tankului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.