Antena 3 CNN Actualitate La cât timp după autorecenzare se emite dovada pentru obținerea zilei libere

La cât timp după autorecenzare se emite dovada pentru obținerea zilei libere

Recensământul online al populaţiei şi locuinţelor a început pe 14 martie și se va încheia pe 15 mai. Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă de la angajator. Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

La cât timp după autorecenzare se emite dovada pentru obținerea zilei libere
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2022   •   19:33

Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia prezintă dovada completării formularului online în prima etapă a recensământului populației.

Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

„La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat", a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Pentru obținerea dreptului la ziua liberă este necesară confirmarea finalizării procesului de autorecenzare, respectiv completarea integrală a chestionarului.

După validare, pentru chestionarele validate din punct de vedere al corectitudinii și completitudinii se eliberează certificatul de confirmare (dovada autorecenzării). În caz contrar, pentru chestionarele nevalidate din punct de vedere al corectitudinii și completitudinii, când persoana va accesa platforma respectivă, va găsi un mesaj prin care i se va comunica faptul că nu a fost validat chestionarul și se consideră că autorecenzarea nu a fost efectuată.

Accesarea Certificatului de confirmare/dovezii de autorecenzare (sau de infirmare pentru cele care nu trec de validare) se va putea face în baza CNP-ului, inclusiv de către angajator în cazul în care acesta va dori să verifice.

Cum se face autorecenzarea

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în doi pași.

Primul pas este accesarea platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.

Ulterior, persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.

La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul "Finalizare" și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Informații privind desfășurarea RPL2021 pot fi găsite pe recensamantromania.ro.

 

×
Subiecte în articol: autorecenzare zi libera
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close