Antena 3 CNN Actualitate Avertizare MAE, în urma scandalului românilor blocați în Cancun: Recomandă oficial evitarea călătoriilor în Mexic

Avertizare MAE, în urma scandalului românilor blocați în Cancun: Recomandă oficial evitarea călătoriilor în Mexic

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români că autorităţile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră şi face apel la aceștia să ia în considerare amânarea sau evitarea călătoriilor în acest stat, până la clarificarea situaţiei.

Avertizare MAE, în urma scandalului românilor blocați în Cancun: Recomandă oficial evitarea călătoriilor în Mexic
de Mia Lungu    |    03 Feb 2021   •   21:30

În contextul multiplelor situaţii semnalate recent cu privire la accesul cetăţenilor români în Mexic, MAE a transmis miercuri o recomandare pentru turiștii români, de a evita călătoriile către această destinație, cel putin până la soluționarea problemelor existente în prezent pe aeroportul din Cancun.

MAE reaminteşte că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun - zonă portocalie).

Cu privire la Aeroportul Internaţional din Cancun, autorităţile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.

Ministerul de Externe reaminteşte că, în conformitate cu informaţiile comunicate public de către autorităţile mexicane şi disponibile pe pagina de internet a MAE, la secţiunea "Atenţionări de călătorie în context COVID-19", având în vedere măsurile adoptate pentru gestionarea pandemiei, pe Aeroportul Internaţional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esenţială, turismul nefiind inclus în această categorie.

Persoanelor care nu pot demonstra caracterul esenţial al călătoriei le poate fi refuzată intrarea, dispunându-se returnarea în statul de domiciliu/ reşedinţă cu primul zbor disponibil.

Reacţia ministrului de Externe în cazul românilor blocaţi pe aeroportul din Cancun: ''Este inadmisibil ceea ce se întâmplă''

Peste 100 de români sunt şi acum blocaţi pe aeroportul Cancun din Mexic, în condiţii inumane, după ce autorităţile le-au interzis accesul în ţară, fără a le oferi un motiv clar.

În timp ce turiştii reclamă de câteva zile comportamentul abuziv al mexicanilor, pe care îi acuză că le-au luat actele şi telefoanele, ministrul de Externe a reacționat abia miercuri.

La şase zile de la incident, Bogdan Aurescu spune că Ministerul de Externe face demersuri pentru a lămuri situaţia şi a-i aduce acasă pe oameni. În acest context, ministrul îi sfătuieşte pe români să evite călătoriile în Mexic.

''În acest moment sunt 114 cetăţeni români aflaţi pe aeroportul din Cancun. Avem în total de 102 cetăţeni care au fost întorşi în ţară. După cum cunoaşteţi deja din precizările pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a făcut. Suntem profund preocupaţi de situaţia cu care s-au confruntat cetăţenii români care planificau vacanţa în Mexic şi care sunt afectaţi de deciziile recente ale autorităţilor mexicane.''

Zeci de români sechestraţi de autorităţile mexicane la Cancun sunt trataţi ca infractori periculoşi. "Vrem doar să ne întoarcem acasă"

Coşmarul prelungit pe care îl trăiesc, pe viu, zeci de români reţinuţi de autorităţi pe aeroportul mexican Cancun a intrat în cea de-a 5-a zi.

Antena 3 a prezentat, marţi, în exclusivitate imagini de pe aeroportul din Cancun, unde zeci de români plecaţi în vacanţă sunt ţinuţi în condiţii inumane de autorităţile mexicane. Oamenii sunt nevoiţi să doarmă pe jos sau pe canapele.

Gabriel, unul dintre cei 84 de români reţinuţi la Cancun în ultimele ore, a vorbit, în exclusivitate pentru Antena 3, despre situaţia lui şi a concetăţenilor.

"Am aterizat la 16.30 pe aeroport. Toţi cei din România au fost direcţionaţi către o poartă. Nu ni s-a spus nimic. Ni s-au luat paşapoartele, am fost închişi într-un spaţiu foarte mic, fără nicio distanţare. După aproape 40 de ore de nesomn, singura noastră dorinţă este să ne întoarcem în ţară. Autorităţile române încearcă să discute cu autorităţile...Chiar dacă cei din Mexic ne vor da acceptul să intrăm în ţară, nu mai dorim, vrem să ne întoarcem cu bine acasă", a spus el la Antena 3.

O mămică și bebelușul ei, printre turiștii români expulzați fără motiv din Cancun

Mai mulți turiști români au ajuns pe aeroportul din Cancun unde fost întorși din drum fără niciun motiv. Pe aeroportul din Mexic, autoritățile au despărțit familii, unii membri au rămas acolo fără bani și fără telefon, iar ceilalți au fost urcați în avion cu destinația Frankfurt.

În această situație s-a aflat și  Georgiana Năstase, o tânără mămică, plecată în vacanță cu soțul și bebelușul. Aceasta a fost separată de tatăl copilului și amenințată cu închisoarea dacă nu se urcă în avion.

A plecat fără mâncare pentru copil, cheile de la casă sau biletul de avion de întoarcere în București. Georgiana a povestit pe o rețea de socializare prin ce clipe de spaima a trecut și cât de greu i-a fost să se întoarcă cu cel mic înapoi acasă, fără să afle vești despre soțul ei rămas în Cancun.

Autoritățile din Mexic au amenințat-o de mai multe ori că o vor trimite la închisoare sau îi vor lua copilul dacă refuză se se urce în avion. „Închisoarea nu este un loc pentru o mama cu copil” „ești pe teritoriul nostru și autoritățile îți pot lua copilul în situația asta”, i-au spus agenții, pe aeroportul din Cancun.

×
Parteneri
Maşină spulberată de tren, în Teleorman. Mai multe victime
x close