Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Am decis să convoc Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a adopta Legea ANI

Băsescu: Am decis să convoc Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a adopta Legea ANI

Băsescu: Am decis să convoc Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a adopta Legea ANI
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Iul 2010   •   16:10

Traian Băsescu a susţinut marţi o conferinţă de presă pe tema Raportului pe Justiţie al Comisiei Europene.

Raportul Comisiei Europene este unul critic la adresa României, mai ales în ceea ce priveşte amendamentele aduse legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, amendamente asupra cărora preşedintele şi Parlamentul au avut viziuni diferite. În urmă cu câteva zile, Băsescu declara că, din punctul de vedere al angajamentelor luate, România s-a compromis în faţa Uniunii Europene prin adoptarea noii legi a ANI.

Potrivit raportului, noua lege ANI pune în pericol rezultatele pozitive obţinute de agenţie şi face ca România să îşi încalce la modul cel mai clar angajamentele de la aderare. Comisia recomandă revizuirea legii, în conformitate cu angajamentele asumate de România la momentul aderării.

Iată declaraţiile preşedintelui:

-am studiat Raportul pe Justiţie, a fost şi subiect de discuţie chiar cu Comisia Europeană.

-îl consider un raport care face aprecieri corecte cu privire la realităţile tehnice în raport cu cele patru benchmark-uri pe care România şi le-a asumat la aderarea la UE.

-în ceea ce Comisia subliniază trebuie să reţinem că nu există coerenţă în jurisprudenţă, adică aceeaşi cauză este într-unh fel judecată la Arad şi în alt fel la Bucureşti.

-România a înregistrat progrese în privinţa investigării corupţiei - şi aici Comisia constată activitatea bună a DNA-ului dar încă acuză o lentoare în procesul din instanţe.

-o altă remarcă importantă din Raport este: "Senatul României a adoptat o nouă lege privind ANI, însă această lege subminează grav procesul verificării efective al sancţionării şi confiscării bunurilor nejustificate" - formularea Comisie Europene mi se pare extrem de dură.

-aş sublinia formularea gravă - această nouă lege încalcă angajamentele luate de România în momentul aderării.

-o altă formulare care mi se pare importantă: "chiar dacă adoptarea Codurilor de Procedură este un pas important, România a înregistrat progrese mici cu privire la cei trei indicatori cu care este măsrurat" - cred că CSM-ul trebuie să facă ceva pentru ca aprecierile să fie îmbunătăţite în viitor.

Guvernul şi Parlamentul trebuie să refacă urgent Legea ANI

-capacitatea Inspecţiei Judiciare - CE ne spune aşa: Inspecţia Judiciară este axată mai mult pe apărarea magistraţilor atunci când fac plângeri că au fost calomniaţi, iar Comisia nu neagă această parte dar o consideră mult prea voluminoasă în raport cu inspecţia făcută atunci când judecătorii au încălat legea.

-Raportul revine la ANI cu o solicitare expresă către Guvern şi Parlament să refacă urgent legea ANI.

-v-am informat că voi reveni asupra faptului că România încalcă angajamentele luate la aderare.

-citind cu atenţie Raportul constatăm că sunt câteva instituţii către care Comisia şi-a consacrat deja o apreciere pozitivă: Parchetul General, DNA, ANI şi Parlamentul din punct de vedere al adoptării Codurilor.

-în 12 luni România a adoptat patru Coduri, eu cred că acestea sunt instituţiile asupra cărora Comisia Europeană face aprecieri pozitive.

-aprecieri îndoielnice sau negative ale Comisiei sunt îndreptate către următoarele insituţii: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, CSM, Senat - celş din urmă prin prisma modului prin care a schilodit legea ANI care trecuse prin Camera Deputaţilor.

-mă întreb dacă nu suntem în situaţia în care toate celelate instituţii ale României îşi vor pierde credibilitatea având în vedere că tot mai multe decizii ale Curţii Constituţionale au avute efecte negative atât în relaţiile internaţionale cât şi în combaterea efectelor crizei.

-vreau să vă semnalez îngrijorarea mea cu privire la decizia CC privind Departamentul pentru Lupta Anti Fraudă (DLAF).

-OLAF (European Anti-Fraud Office) a constatat că din 211 proiecte care vizează industria cărnii, 62 sunt suspecte de fraudare, fals în facturi, selecţii de oferte formale, manipularea procedurilor de achiziţii.

-este foarte periculos să scoatem din funcţiune DLAF-ul în baza hotărârii Curţii Constituţionale, pe care România s-a angajat să o aibe în funcţiune.

-ca să ne dăm seama unde suntem din punctul de vedre al banilor europeni, vreau să ştiţi că România trebuie să plătească penalităţi de 16,6 milioane euro şi de peste 6,6 milioane de euro la agricultură

-v-am dat aceste exemple şi ele pot continua pentru că vreau să trag un semnal de alarmă pentru beneficiarii fondurilor UE: fie că sunt firme, sau administraţii locale, este o0 atenţionare publică asupra faptului că aceşti bani se verifică în timp.

-facturile de la SAPARD vor veni, procedurile trebuie să respecte regula pentru că vor fi verificate.

-sumele pot fi integral rambursate.

-dacă una din achiziţii este viciată în procedură, tot contractul se restituie, asta e regula Uniunii.

-este un apel pe care-l fac şi către firme, şi către cele în care acţionar majoritar este statul: nerespectarea procedurilor UE duce şi peste un an, doi, trei, la returnarea banilor.

-revin la fondul Raportului: partea care vizează realităţile din România este perfect corectă, ne-o asumăm.

-din păcate, criticile la adresa ANI au centrat Comisia pe acest aspect, afectându-i justeţea şi echilibrul.

-înţeleg insatisfacţia Comisiei cu privire la ANI, vă asigur că insatisfacţia mea este şi mai mare.

-dar de la indicentul ANI, să arunci o tentă negativă când au fost suficiente părţi pozitive, mi se pare o exagerare.

-progresele trebuie privite aşa cum sunt, fără a avea tentaţia ca pentru un incident să avem formulări de genul: "România încalcă angajamentele luate la aderare"

-la rândul nostru vom face un raport în care să explicăm progresele şi insuccesele României, îl vom transmite fiecărui stat membru şi Comisiei Europene.

-dacă avem o Constituţie  care nu permite transparenţă pentru interesele şi averilor celor din funcţii publice, înseamnă că avem o problemă cu Constituţia, şi procesul de revizuire a Constituţiei trebuie să înceapă rapid.

-până acum au fost şapte inspecţii pe Schengen, toate rapoartele pe îndeplinirea obligaţiilor pentru intrarea României în spaţiul Schengen sunt pozitive.

-nu vom accepta formulări din partea UE care nu reflectă realitatea. România e mare şi are 22 de milioane de Români.

-sunt instituţii care îşi respectă angajamentele, cred că formularea este nedreaptă şi consider că sunt obligat să reacţionez, arătând că România îşi respectă angajamentele, că nu acceptăm ca mecanismele de verificare să iasă din parametrii fixaţi la intrarea în UE şi am convingerea că Guvernul, Parlamentul, politicienii, vor găsi formulele pentru ca noua lege ANI săfie adoptată urgent.

-pentru acest incident cu ANI nu trebuia să ajungem la formulări de genul "România nu îşi respectă angajamentele".

-am decis să convoc Parlamentul în sesiune de urgenţă la începutul lunii august pentru a adopta Legea ANI, actul normativ care să permită continuarea proceselor în cazul ridicării excepţilor de neconstituţionalitate şi Legea micii reforme.

-după adoptarea acestor legi, România ar putea fi ferită de riscurile de a se invoca probleme legate de funcţionare a Justiţiei.

Antena3.ro


×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close