Antena 3 CNN Actualitate Bercea Mondial voia să intre în afaceri cu Gazprom, cu ajutorul naşului Mircea Băsescu

Bercea Mondial voia să intre în afaceri cu Gazprom, cu ajutorul naşului Mircea Băsescu

Bercea Mondial voia să intre în afaceri cu Gazprom, cu ajutorul naşului Mircea Băsescu
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    07 Aug 2014   •   11:09
Se complică legăturile lui Bercea Mondial cu familia preşedintelui Traian Băsescu. Bercea a fost la un pas să intre în afaceri cu ruşii de la Gazprom. Culmea, aceiaşi care şi-au legalizat tranzacţiile în România prin notarul Ioana Băsescu. 
 
Potrivit ziarului Ring, legătura lui Bercea cu ruşii a fost făcută de Cristi Geamănu, un personaj controversat, fostul partener al lui Mircea Băsescu în celebrul scandal cu traficul de armament.

În dosarul lui Bercea Mondial există mai multe stenograme care dezvăluie cum încerca interlopul să vândă două terenuri către ruşii de la Gazprom. Bercea îşi ruga soţia să îl contacteze pe un anume Cristian Geamănu, intermediar pentru aceste vânzări. Cristian Geamănu este un apropiat al lui Mircea Băsescu, fost asociat al acestuia în firma Desintco, implicată în 2009 într-un răsunător scandal legat de traficul de arme.

 
În ziua de 18.02.2011, la ora 20.59.25 Discuţie între Bercea Mondial şi soţia sa, Stela
 
Anghel Sandu: Atunci când am fost la Bucureşti am semnat contractul ăla. (...) pe fiul tău şi te duci la sediul de la firma aia şi le spune că eu sunt arestat şi că mă mai aşteaptă să le vând terenul.
 
Stela: Nu te mai enerva să nu păţeşti ceva. Am fost la toţi oamenii mari şi la cel de la apă şi toţi au spus să fii calm şi să ai răbdare.
 
(…)
 
Anghel Sandu: Vezi că acasă am un număr de telefon de la un cetăţean, că vreau să vând un pământ. Cristi Geamănu naşul şi Rusu Peco. Eu doream să vând la ruşi terenul ăsta. Cine este Ioniţă la de la Bucureşti, care vrea fiul tău să (…) ca avocat?
 
Stela: Este un om mare! Tu trebuie să mai ai răbdare, să mai treacă ceva timp.
(Sursa: luju.ro)
 
Ioniţă Jenică este un om de afaceri, asociat cu Cristian Geamănu în firmele Central Sun Group şi Petrolsun Stream. Acestea s-au ocupat printre altele şi de cumpărarea terenurilor pentru cei de la NIS Petrol, subsidiara GazProm. La sediul firmelor, angajaţii lui Geamănu refuză să dea infomaţii. 
 
Două terenuri ar fi vrut să vândă Bercea. Unul în Drăgăneşti, iar altul în Slatina. Cristian Geamănu a recunoscut că el urma să fie intermediarul tranzacţiei către Gazprom.

Pentru că a fost arestat, Bercea nu şi-a mai vândut terenurile. Coincidenţă sau nu, cea care a făcut afaceri cu ruşii de la Gazprom a fost fiica lui Traian Băsescu, Ioana. Prin notariatul ei s-au legalizat tranzacţiile în România. Din arest, însă, Bercea a mai vorbit despre Cristian Geamănul cu fiul său.
 
 
Discuţie între Anghel Sandu, zis Bercea şi fiul său, Băsică, aflat la postul telefonic
 
Anghel Sandu: Alo!
 
Băsică: Da!
 
Anghel Sandu: Ce aţi discutat cu Cristi Geamănu?
 
Băsică: Am vorbit cu omul acela la care ne-ai trimis tu la el. Care i-ai spus tu mamei să îi treacă numele pe foaie. Am fost la el şi a spus că el în două zile te pune în libertate. A cerut banii de la noi şi a spus să nu îi dăm direct lui şi să îi lăsăm la un hotel. Nouă ne-a fost frică! Mama s-a dus la omul de la apă şi a discutat cu el şi i-a spus să nu îi dea niciun ban că este informator la Securitate şi Poliţie. A venit la noi aseară Căpăţână şi am stat cu el de vorbă. Şi a doua zi (…) la noi să îi dau numărul dosarului. Şi va merge acolo unde trebuie. Şi într-o săptămână-două se rezolvă treaba.
(Sursa: luju.ro)
 
Cristian Geamănu neagă, însă, că ar fi vorbit cu fiul lui Bercea Mondial.
 
Deşi apare în interceptări, Cristian Geamănu nu a fost luat la întrebări de către procurori. Omul de afaceri are, însă, un trecut controversat. A fost asociatul lui Mircea Băsescu în firma de armament Defence Security and Intelligence Co., redenumită mai apoi, Desintco. 
 
"Au făcut o firmă la Constanţa care urma să facă şi expoziţii militare, dar să participe şi la importuri şi exporturi de arme. Din nou, Mircea Băsescu şi acest domn Geamănu s-au ocupat de aducerea unei mari cantitaţi de muniţie şi nu se ştie ce s-a mai întâmplat cu ea, şi s-a discutat şi în congresul american", a spus Sorin Roşca Stănescu, senator PNL.
 
Şi atunci, ca şi acum, Traian Băsescu a spus că nu a ştiut de implicarea fratelui său în firma de armament, şi, că nici Mircea Băsescu nu a ştiut în ce a intrat. Ulterior, Cristian Geamănu a declarat că fratele preşedintelui a cunoscut bine cu ce se ocupa firma.

Citiţi şi

 
Fratele preşedintelui este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.
 
Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Pe 20 iunie, fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile, hotărâre pe care apărătorul lui a contestat-o la Curtea de Apel.

×
Subiecte în articol: Bercea Mondial Gazprom mircea basescu
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close