Antena 3 CNN Actualitate BNR va colabora cu ministerul Agriculturii pentru a creşte încrederea băncilor în sectorul agricol

BNR va colabora cu ministerul Agriculturii pentru a creşte încrederea băncilor în sectorul agricol

BNR va colabora cu ministerul Agriculturii pentru a creşte încrederea băncilor în sectorul agricol
11 Noi 2008   •   15:42

Banca Naţională a României va colabora cu ministerul Agriculturii în vederea creşterii încrederii băncilor în sectorul agricol, care are nevoie de creditare, inclusiv pentru cofinanţarea proiectelor cu bani de la UE.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a întâlnit, marţi, la sediul băncii centrale cu ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş. "Am discutat un pic despre perspective. Dânsul a spus, aşa cum a mai anunţat, că va fi stimulată, pe viitor, creditarea în lei, iar acesta e un lucru bun şi pentru agricultră", a declarat Cioloş, la finalul întâlnirii.
Acesta a spus că ministerul Agriculturii doreşte să obţină încrederea băncilor în sectorul agricol, care poate fi o oportunitate pentru băncile în căutare de sectoare "mai productive" şi cu perspective pozitive.
"Vom încerca împreună, Ministerul Agriculturii şi Banca Naţională, să studiem care ar fi elementele de comunicare, de informare şi din partea noastră pentru a creşte încrederea băncilor în investiţiile în agricultură pentru că am căzut de acord că este un potenţial al economiei din România care poate fi valorificat. Poate să fie un moment prielnic şi aderarea, pentru că există o stabilitate a subvenţiilor prin Politica Agricolă Comună (PAC) şi deci vom demara împreună nişte acţiuni pentru a explica şi băncilor, mai bine, lucrurile acestea", a declarat Cioloş, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, stabilitatea oferită de subvenţiile din fonduri UE, împreună cu stabilitatea sprijinului din bugetul de stat, va creşte încrederea agricultorului de a investi, dar şi a bancherilor, care vor şti "pe ce se pot baza".

"Vom încerca să venim cu elementele care să ducă la construcţia acestei credibilităţi, inclusiv prin propunerea aceea de a exista, la începutul lui 2009, un proiect de lege care să asigure stabilitatea bugetului pentru sprijinirea producătorilor agricoli în perioada 2009-2012", a afirmat Cioloş.
Ministrul Agriculturii a mai precizat că anumite sectoare ar trebui să fie atractive pentru bănci. Printre acestea se numără cel al laptelui, legumelor şi fructelor, cărnii, cerealelor, care au perspective bune de dezvoltare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close