Antena 3 CNN Actualitate În două săptămâni vom atinge vârful unei afecțiuni periculoase, cauzate de un virus. ”Adrian Marinescu: Copiii mici sunt cei mai vulnerabili!”

În două săptămâni vom atinge vârful unei afecțiuni periculoase, cauzate de un virus. ”Adrian Marinescu: Copiii mici sunt cei mai vulnerabili!”

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la un virus, care face ravagii în lume, în rândul copiilor.

În două săptămâni vom atinge vârful unei afecțiuni periculoase, cauzate de un virus. ”Adrian Marinescu: Copiii mici sunt cei mai vulnerabili!”
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    16 Noi 2022   •   09:03

În mai puțin de o săptămână, paturile spitalelor de pediatrie din România s-au umplut. Medicii spun că numărul de cazuri de bronșiolită ar putea ajunge la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. 

Boala face ravagii în toată lumea

Nici în lume lucrurile nu stau mai bine. Este stare de urgență în Franța și în Statele Unite. Iar medicii spun că la noi în țară apogeul va fi peste două săptămâni. Recomandarea este de a se evita locurile aglomerate cel puțin până în luna decembrie.  

”Sunt foarte mulți copii, timpii de așteptare foarte mari, este greu și pentru noi dar şi pentru pacienți şi părinți. În general copiii sub 5-6 ani, sugarii şi preșcolarii”, spune Coman Alexandru, medic primar pediatru.  

Însă prematurii rămân cei mai vulnerabili.  

Normele de igienă trebuie respectate cu strictețe, spun medicii. Iar contactul cu persoanele care prezintă simptome de răceală trebuie evitat total.  

Simptome

Bronșiolita are simptome asemănătoare cu gripa sau răceala.  

”Febră, tuse seacă sau semiproductivă, mucişori, cu inapetenţă şi cu stare generală afectată”, explică Gabriel Nistor, medic boli infecțioase.  

Explozie de cazuri în România

Iar veștile nu sunt bune. Medicii se așteaptă la o explozie a numărului de cazuri.  

”La copiii mici infecțiile virale sunt la ordinea zilei şi va fi o creştere. În următoarele săptămâni şi lunile care urmează trebuie să ne așteptăm ca această adresabilitate va creşte”, spune medicul infecționist Adrian Marinescu, potrivit Observatornews.ro

Boala este deja extrem de răspândită în toată Europa. Doar în ultima lună, în Franța, au fost depistate nu mai puțin de 8.000 de cazuri de bronșiolită, cel mai mare număr din ultimii 10 ani. 

”Virusul respirator sincţial poate să ajungă în plămâni şi poate duce la anumite dificultăţi, în special pentru bebeluşi sau copii mici cu anumite probleme medicale”, explică Dr. Kristin Moffit, specialist boli infecţioase. 

80% din paturile spitalelor din România sunt ocupate

Iar în România, 80% dintre paturile spitalelor de pediatrie sunt deja ocupate. Părinții trebuie să fie extrem de atenți la simptomele copilului. 

”Dacă sunt apatici sau letargici sau obosiţi sau dacă nu sunt la fel de activi sau jucăuşi aşa cum erau înainte, dacă nu beau apă, acestea sunt semne că ar trebui să suni pediatrul înainte de a-i trimite la urgenţe, pentru că nu vrem să vină degeaba şi să fie expuşi la şi mai mulţi viruşi”, explică medicul Calvin Sun. 

Urgențele nu trebuie evitate însă în cazul în care copilul prezintă simptome grave precum respiraţie cu dificultate, cu frecvenţă crescută sau şuierătoare.  

×
Subiecte în articol: bronșiolită Adrian Marinescu
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close