Antena 3 CNN Actualitate Românii care își pot amâna facturile la utilități timp de șase luni. Ce avem de făcut, pas cu pas

Românii care își pot amâna facturile la utilități timp de șase luni. Ce avem de făcut, pas cu pas

Românii care nu îşi pot plăti facturile la gaze şi curent vor putea să le amâne timp de 6 luni. Antena 3 a arătat, joi, în ce condiții se pot amâna facturile.

Românii care își pot amâna facturile la utilități timp de șase luni. Ce avem de făcut, pas cu pas
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    02 Dec 2021   •   10:20

Timp de 6 luni, România a plafonat prețurile și statul oferă compensații pentru facturi, tocmai pentru că oamenii să nu simtă chiar așa de mult creșterile uriașe de prețuri. Însă, după finalizarea perioadei de 6 luni, prețurile vor fi lăsate libere și atunci ar putea fi un șoc pentru populație.

Cine își poate amână plata facturilor la energie electrică și gaze

Consumatorii vulnerabili vor putea beneficia de amânarea la plata a facturilor la energie electrică și gaze, aferente lunilor cuprinse între noiembrie 2021 și martie 2022.

- în cazul unei persoane singure, venitul trebuie să fie până în 2.053 de lei

- în cazul unei familii, venitul per membru trebuie să fie de până la 1.386 de lei

Ce trebuie să faci

- trebuie să informezi furnizorul tău de statului tău de consumator vulnerabil și să ceri amânarea plății facturilor

- trebuie completat un formular la Primărie, despre sursele de venit și bunurile pe care le deții în locuință

- facturile pot fi amânate până în aprilie inclusiv

- în următorele 6 luni trebuie să ajungi cu restanțele la zi

De vină, pentru creșterea uriașă de prețurile la gaze și energie electrică de la noi sunt factorii externi, dar și liberalizarea pieței energiei și gazelor ce a fost făcută haotic, o recunoaște chiar consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

După ce nu se vor mai aplică toate ajutoarele date de guvern, atunci românii vor trebui să plătească aceste facturi, aliniate cu cele din țările din Europa. Asta în contextul în care, veniturile noastre au rămas cam cele mai mici din toată Europa.

"România trebuie să înţeleagă faptul că inflaţia noastră are ca sursă inflaţia globală, dar are şi un specific: haosul care s-a produs cu liberalizarea preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale. Acest haos a dus la o creştere de 46%. Nicăieri în lume nu există asemenea creştere. Şi nicăieri nu este o situaţie ca la noi cu media avuţiei este cu mult sub media europeană", a declarat, la Antena 3, Adrian Vasilescu, consilerul guvernatorului BNR

"A fost un haos un liberalizare şi statul a fost nevoit să intervină cu o lege scoasă de parlament prin care a plafonat preţurile la energie electrică şi la gaze. Este de scurtă durată, nu poţi să plafonezi şi vom vedea că în martie va înceta efectul acestei legi şi va trebui să revenim la preţurile libere", a mai precizat acesta.

×
Subiecte în articol: facturile utilitati amâna
Parteneri
Horoscop 1 aprilie 2023. Zodia care primește o șansă unică
x close