Antena 3 CNN Actualitate Consumul de gaze în România atinge un prag istoric. Anunț important făcut de ministrul Energiei

Consumul de gaze în România atinge un prag istoric. Anunț important făcut de ministrul Energiei

Consumul de gaze în România atinge un prag istoric. Anunț important făcut de ministrul Energiei
Sursa foto: Foto: pixabay.com
10 Ian 2017   •   08:41

Gerul din aceste zile va duce la creșterea facturilor! Consumul de energie termică va atinge un nivel fără precedent în istoria ţării, spun specialiştii. 74 de milioane de metri cub de gaz au folosit românii în această noapte. Şi nici nu este de mirare, dacă ţinem cont că temperaturile au coborât până aproape de minus 30 de grade Celsius în unele zone ale ţării.

Autorităţile promit însă că există suficiente rezerve pentru a face faţă acestei perioade de vreme foarte rece, mai ales că unele termocentrale au fost trecute deja pe păcură.

Consumul de gaze în România va atinge un prag istoric în aceste nopţi, din cauza codului portocaliu de ger. Ca să asigure presiunea necesară pentru populaţie, autorităţile au trecut mai multe termocentrale pe păcură.

România are rezerve de 1,2 miliarde de metri cubi de gaz, dintre care 20% provin din importuri. Sunt suficiente pentru a face faţă zilelor de ger năprasnic, spune ministrul energiei.

Românii încă racordaţi la sistemele centralizate de încălzire speră că au făcut alegerea corectă.

Un consumator casnic din Capitală plăteşte 164 de lei pentru o gigacalorie. Constănţenii plătesc cel mai multe pentru încălzirea pe timp de iarnă. În Constanţa preţul gicacaloriei este de 430 de lei. În topul oraşelor cu energie termică scumpă urmează Covasna, cu 290 de lei şi Harghita, unde gicacaloria costă 275 de lei. În Capitală, preţul gigacaloriei este de 164 de lei.

Comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, consumul de energie si gaze a crescut  cu 10%. Şi specialiştii Dispeceratului Naţional Energetic estimează un consum al energiei electrice de aproape 10.000 de mega-waţi, un nivel record în ultimii 17 ani.

×
Subiecte în articol: gaz ministrul energiei
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close