Antena 3 CNN Actualitate Coridă pe străzile unei comune de lângă oraşul Dej. Ce tradiţie au tinerii de Rusalii

Coridă pe străzile unei comune de lângă oraşul Dej. Ce tradiţie au tinerii de Rusalii

Coridă pe străzile unei comune de lângă oraşul Dej. Ce tradiţie au tinerii de Rusalii
Sursa foto: Foto: bistriteanul.ro
03 Iun 2012   •   23:39

A fost o adevarată coridă astăzi pe străzile unei comune de lângă Dej. De Rusalii, e tradiţie ca tinerele, îmbrăcate în straie populare, să alerge un taur biciuit de băieţi. Se spune că cea care prinde animalul de coarne, se mărită anul acesta. Aşa cum era de aşteptat, evenimentul nu a fost lipsit de incidente.

Peste 2.000 de oameni din tot judeţul au venit să asiste la Împănatul Boului. Şi au avut ce vedea. Fetele îmbrăcate de sărbătoare au aşteptat nerăbdătoare să prindă taurul de coarne.

Nu multe fecioare au însă curaj să participe la cursa nebună. Aşa că cele care s-au încumetat au fost recompensate. Fiecare a apucat să pună mâna pe coarnele taurului.

Însă înainte ca animalul să participe la coridă, bărbaţii din sat au datoria să-l îmbrace şi pe el în straie de sărbătoare. Taurul este împodobit cu mai multe cununi de grâu împletite pe cruce, cu aţă roşie.

În plus, fiecare localnic are un rol. Feciorii satului îmbrăcaţi în personaje fantastice umblă prin sat, iar localnicii încearcă să îi ude cu găleţi de apă. Se spune că apa aduce belşugul.

Deşi este un obicei destul de periculos... nimeni nu a fost rănit în cursa de duminică.




×
Subiecte în articol: tineri tinere taur
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close